Grevele din Franţa au avut impact asupra planurilor de întreţinere a centralelor nucleare ale EDF, reducând producţia

EDF Sursă foto: Facebook/EDF

Grevele din Franţa au avut impact asupra planurilor de întreţinere a centralelor nucleare ale EDF, reducând producţia, în timp ce compania spera ca aceasta să îşi revină de la un nivel scăzut al producţiei din ultimii 34 de ani, atins anul trecut, transmite Reuters, citat de News.ro.

Cel puţin 14 reactoare nucleare din flota EDF de 56 au suferit o oarecare întârziere, care le afectează planurile de întreţinere, au arătat datele sindicatului CGT.

Franţa este martoră la o acţiune grevinstă pe scară largă, declanşată de schimbările planificate în politicile guvernamentale, inclusiv o măsură de a creşte vârsta de pensionare cu doi ani.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pentru EDF, acest lucru a însemnat o producţie de energie nucleară în 2023 chiar mai mică decât anul trecut, când avea ramuri de reactoare offline pentru reparaţii şi verificări pentru fisuri de coroziune sub tensiune.

Aceşti factori au agravat întârzierea în întreţinerea regulată a centralelor, din cauza pandemiei de Covid-19.

Vineri, disponibilitatea nucleară medie pe oră până la sfârşitul anului era în scădere cu aproximativ 4%, la 44 gigawaţi (GW), de la 46 GW în ianuarie, când au început grevele, a arătat analiza ICIS.

Impactul este de aşteptat să fie mai acut în vară, disponibilitatea până în iunie scăzând cu aproximativ 9%, la 39 GW, de la 43 GW, au adăugat ei.

EDF a refuzat să comenteze impactul grevelor asupra planurilor sale de întreţinere. Dacă disponibilitatea medie va scădea cu încă 8 GW în acest an, ţinta minimă de producţie a EDF, de 300 terawatt-oră (TWh), va deveni o provocare, a spus analistul Refinitiv Nathalie Gerl.

Refinitiv estimează că EDF va atinge o producţie de 296 TWh în acest an.

Reducerea actuală a disponibilităţii a echivalat până acum cu o reducere de aproximativ 1% a producţiei pentru întregul an, sau 3 până la 4 TWh, au arătat datele ICIS.

Purtătorul de cuvânt al CGT, Virginie Neumayer, a declarat că obiectivele de producţie ale EDF sunt ”ambiţioase sau chiar foarte optimiste”, menţionând că au nevoie de un plan vast de recrutare a personalului pentru a face faţă coroziunii prin stres găsită în reactoarele sale la sfârşitul anului 2021.

”Dezorganizarea generată de schimbările de program este, prin urmare, complex de gestionat şi se va simţi în timp”, a spus ea.

Autoritatea franceză de supraveghere a siguranţei nucleare, ASN, a cerut EDF să îşi revizuiască programul de întreţinere din cauza noilor fisuri descoperite luna aceasta în unele reactoare.

Contractul francez de energie de bază pentru primul trimestru din 2024, un indiciu al încrederii pieţei în alimentarea cu energie până la sfârşitul iernii viitoare, a crescut cu peste 30% în ultimele două săptămâni, după ce au fost descoperite cele mai recente fisuri şi au început întârzierile de întreţinere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: