Grupul bancar ING anunță că nu va mai finanţa noi proiecte din domeniul petrolului şi gazelor naturale

fabrica gaze naturale caldura sursa foto: Pexels/ Loïc Manegarium

Grupul bancar olandez ING Groep NV nu va mai finanţa noi proiecte din domeniul petrolului şi gazelor naturale, a declarat miercuri pentru Reuters directorul responsabil pentru sectorul energetic în cadrul ING, Michiel de Haan, transmite Agerpres.

ING devine astfel una dintre primele mari bănci mondiale care decide să nu mai finanţeze proiecte de petrol şi gaze şi creşte presiunile asupra altor bănci să dea curs apelului lansat anul trecut de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) privind oprirea finanţării pentru noi proiecte de combustibili fosili, în ideea de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Michiel de Haan a dezvăluit pentru Reuters că ING nu va mai finanţa proiecte de petrol şi gaze aprobate după data de 31 decembrie 2021 dar va finanţa în continuare firme din sectorul energetic. de Haan a precizat că ING a început deja să îşi reducă finanţarea pentru industria de petrol şi gaze, pentru ca în paralel să majoreze împrumuturile pentru energiile regenerabile.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

“Decarbonizarea sistemului energetic este de importanţă existenţială, dar la fel este şi energia accesibilă şi siguranţa aprovizionării cu energie. Putem lua decizia de a înceta să mai fim implicaţi în noi proiecte, dar ne vom continua implicarea actuală în petrol şi gaze la nivel mondial pentru că trebuie să atingem ultimele două obiective”, a spus Michiel de Haan.

Directorul ING a precizat că grupul olandez va avea ca ţintă o majorare de 50% a finanţării pentru energiile regenerabile până în 2025, după creşterea solidă din 2021, când finanţarea pentru sectorul regenerabilelor a crescut cu 26% până la 7,3 miliarde de euro. În schimb, planurile ING vizând reducerea finanţării pentru actuali clienţi din sectorul petrolului şi gazelor sunt mult mai modeste, obiectivul fiind o reducere cu 12% până la 3,5 miliarde de euro în 2025.

“Este important să recunoaştem faptul că IEA a subliniat că şi în viitor va fi nevoie de petrol şi gaze”, a spus Michiel de Haan, adăugând că banca îşi va ajuta clienţii să îşi decarbonizeze afacerile.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: