Potrivit programului de guvernare, noul guvern, încă nevotat în Parlament, vrea, pe lângă reintroducerea de voucherelor de vacanţă de 1.450 de lei pentru angajaţii din sectorul bugetar, şi modificarea cadrului legislativ în vederea acordării de prime de incoming.
Despre posibilitatea introducerii de prime de incoming pentru agențiile care aduc turiști străini în România a vorbit acum câțiva ani și Alin Burcea, fost secretar de stat în turism, și proprietarul agenției Paralela 45. Acestea se practică pe piețe cu tradiție, precum Turcia.
De altfel, acesta spunea încă din 2017, că dintre cele 2.400 de agenţii de turism licenţiate, doar 40 fac incoming, iar acest lucru se întâmplă pentru că nu există avantaje.
“Turismul este un factor important pentru creşterea şi dezvoltarea economiei, având un impact semnificativ asupra creării de locuri de muncă. La fel ca toate celelalte sectoare ale economiei, industria turismului se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai acerbă la nivel mondial iar România trebuie să prezinte o ofertă turistică durabilă şi de calitate, mizând pe avantajele ei competitive. Potenţialul turistic al României trebuie să se transforme din slogan în realitate economică. Avem nevoie de Organizaţii de Management al Destinaţiilor, la fel cum avem nevoie de promovare internă şi externă. Pandemia COVID-19 trebuie transformată într-o oportunitate pentru turismul românesc”, se menţionează în document.
Turismul a fost unul dintre sectoarele cele mai afectate în anul 2020, ca urmare a unei crize de sănătate fără precedent, precum şi a unei crize sociale şi de urgenţă economică pe fondul izbucnirii pandemiei Sars-Cov-2, acest fapt reflectându-se atât în scăderea circulaţiei turistice, cât şi în activitatea redusă a profesioniştilor şi operatorilor economici de profil, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în domeniul turismului reprezintă unul din instrumentele care vor contribui la dezvoltarea sectorului turismului în România.