Indemnizaţia pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleți va fi majorată cu 50%/ Adoptarea normelor metodologice, la aproape un an după aprobarea ordonanței, în loc de 60 de zile 

gemeni, tripleți, bebeluși, copii Sursa foto: dreamstime.com

Guvernul va majora cu 50% indemnizaţia de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi, urmând să fie acordate şi facilităţi fiscale pentru părinţi, a anunțat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de joi.

“Ministerul Muncii vine astăzi (joi n.r.) cu un proiect la care ţin foarte mult: majorăm cu 50% indemnizaţia de creştere a copilului pentru părinţii de gemeni, tripleţi şi multipleţi; acordăm şi facilităţi fiscale pentru părinţi. Majorăm nivelul de venituri supuse impozitului în perioada concediului de creştere a copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 lei la 10.500 lei”, a precizat prim-ministrul la începutul şedinţei Executivului.

Guvernul urmează să modifice şi să completeze în acest sens Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi a fost aprobată în ședința de guvern din 29 noiembrie 2022 și anunțată de ministrul Familiei, Gabriela Firea.

„Am propus şi s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, cu sprijinul miniştrilor Muncii şi Finanţelor cărora le mulţumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi. În şedinţa de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleţi sau multipleţi să primească, începând cu al doilea bebeluş, 50% în plus la indemnizaţia de creştere a copilului. Aceeaşi măsură se va aplica şi pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului. Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor şi mă bucur că am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, care ne-a alocat bugetul necesar. Mulţumesc Elenei Tudor, preşedinta ANPDCA, şi colegilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, a scris la vremea respectivă pe Facebook, Gabriela Firea.

Aceasta a spus că mamele primesc, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizaţiei minime, adică 1.314 lei.

„De acum, suma creşte pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizaţia de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizaţiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleţi, care are valoarea indemnizaţiei de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei. Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizaţie rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizaţie de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei. Statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei în fiecare an, iar măsura va ajunge la familiile în care cresc acum aproape 4.700 de copii. Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecţii. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulţi bebeluşi în acelaşi timp şi unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc. Mă bucur că acest model urmat şi de alte state europene, de exemplu Austria, se va aplica şi în România”, a mai scris Firea.

O cititoare Economedia ne-a sesizat în primăvară că Ordonanța nu era pusă încă în aplicare la jumătate de an după adoptare: „Sunt foarte dezamăgită și revoltată că într-o țară se așteaptă jumătate de an și nu se poate pune în practică o lege. Sunt mamă de gemene. Legea care ar fi trebuit sa majoreze indemnizația pentru creșterea copilului a apărut în noiembrie, iar în 60 de zile ar trebui sa apară și Normele metodologice pentru aplicarea legii. Nici in momentul de față aceste norme nu au apărut, deci legea nu s-a putut aplica. Eu personal trebuie să mă întorc în septembrie la lucru, cu cât trece timpul pierd lunar 300 de lei.”

Ministrul Gabriela Firea a făcut anunțul public al acestor măsuri, însă de punerea lor în practică, adică de efectuarea plăților, se ocupă Ministerul Muncii, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Normele metodologice nu au fost actualizate în termenul legal de 60 de zile, adică la finele lunii ianuarie 2023.

Actualizarea normelor începuse în primăvara acestui an, peste termenul de 60 de zile, însă procedura a fost afectată de rotația guvernamentală, după cum a precizat ministerul Muncii pentru Economedia. Avizarea a fost reluată în vară, iar după adoptarea din ședința de guvern, indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți care trebuie făcute, potrivit unor surse din minister. Adică, banii în plus vor ajunge la părinți în noiembrie, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie. De asemenea, potrivit acelorași surse, părinții care sunt în plată nu trebuie să facă un nou drum sau să depună altă cerere pentru că majorările vor fi făcute din oficiu de angajații de la ANPIS.

 

Sursa foto: dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *