Infografic UE – Evoluția cerealelor ucrainene de la începutul războiului/ Cum a crescut prețul alimentelor/ Care sunt principalele piețe de export

cereale Sursă Pixabay

Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei a provocat un număr semnificativ de victime umane și a forțat milioane de oameni să își părăsească locuințele. Războiul a avut, de asemenea, un impact semnificativ și de durată asupra piețelor alimentare globale. Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale, a înregistrat o scădere dramatică a exporturilor sale, ceea ce a dus la preocupări majore privind securitatea alimentară pentru milioane de oameni din întreaga lume, potrivit unei analize realizată de Comisia Europeană. În urma acțiunilor UE și ONU, exporturile au crescut, iar prețurile alimentelor au scăzut. Cu toate acestea, la mai bine de un an de la începutul războiului, prețurile alimentelor sunt încă peste nivelurile din 2021, iar perspectivele rămân dificile.

Agresiunea nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei a perturbat grav producția și exporturile de alimente ale Ucrainei. Intrând în al doilea an de război, invazia Rusiei în Ucraina continuă să afecteze în mod direct securitatea alimentară globală.

Înainte de război, aproximativ 90% din exporturile agricole ale Ucrainei se făceau pe cale maritimă. Blocarea porturilor de la Marea Neagră timp de cinci luni de către armata rusă a dus la o paralizie virtuală a exporturilor.

În mai 2022, UE a stabilit ceea ce se numește „culoarele de solidaritate”. Aceste rute de transport terestru au ajutat la mutarea munților de cereale care se adunaseră în silozuri. Astăzi, ele sunt folosite pentru aproape 48% din toate exporturile agricole din Ucraina.

În plus, Rusia a fost de acord să oprească blocada porturilor ucrainene din Marea Neagră, datorită intervenției Națiunilor Unite.

Infograficul prezentat de Comisia Europeană prezintă volumele de export de grâu, comparând perioada martie-decembrie din 2021 cu cea din 2022. În martie, aprilie și mai 2022, după invazia rusă, exporturile au scăzut cu peste 90%. Începând cu luna iunie, volumele de export au crescut, dar au fost în continuare mult mai mici decât în 2021: pentru luna iunie, cu 79% mai mici, și chiar și în septembrie și octombrie, când exporturile au atins un vârf, au fost cu 57% și 42% mai mici decât în 2021.

Prețurile alimentelor

Războiul a contribuit la o creștere bruscă a prețurilor la alimente la nivel mondial. Un grafic cu indicele prețului uleiului vegetal și indicele prețului produselor alimentare al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură arată un salt clar în martie 2022. Prețurile pentru uleiul vegetal au fost cu 58% mai mari, iar prețurile pentru alimente au fost cu 34% mai mari decât în martie 2021.

În ultimele luni, situația s-a îmbunătățit, iar atât indicele prețurilor la ulei vegetal, cât și indicele prețurilor la alimente sunt în scădere. Graficul liniar arată o scădere bruscă a indicelui prețului uleiului vegetal începând cu luna mai 2022, când au fost stabilite culoarele de solidaritate. De la înființarea Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră în iulie 2022, prețurile au scăzut și mai mult.

Cu toate acestea, în martie 2023, indicele prețurilor la alimente era încă cu 6,4 % mai mare decât în martie 2021.

Efectele de durată ale războiului

În 2021, fermierii ucraineni au însămânțat aproape 17 milioane de hectare de culturi de primăvară. Aceasta este o suprafață mai mare decât cea a Austriei și Cehiei la un loc.

În 2022, au semănat cu 22% mai puțin. Suprafața nesemănată – 2,8 milioane de hectare – este aproape la fel de mare ca Belgia.

Ca urmare, se așteaptă ca producția și exportul de culturi ucrainene să scadă.

Producția de cereale a Ucrainei

2020/21 – 2 milioane de tone
2021/22 – 86,7 milioane de tone (estimare)
2022/23 – 60 de milioane de tone (prognoză)
2023/24 – 47,1 milioane de tone (proiecție)
Exportul de cereale al Ucrainei

2020/21 – 45,2 milioane de tone
2021/22 – 48,4 milioane de tone (estimare)
2022/23 – 37,4 milioane de tone (prognoză)
2023/24 – 27,5 milioane de tone (proiecție)
Ucraina: Coșul de pâine al Europei

Ponderea Ucrainei în exporturile globale și clasamentul mondial înainte de invazia rusă

Ulei din semințe de floarea-soarelui – locul 1 în lume (50%)
Orz – locul 3 în lume (18%)
Porumb – locul 4 în lume (16%)
Grâu – locul 5 în lume (12%)
În 2021, Ucraina a exportat cereale în valoare de aproape 12 miliarde de dolari.

Unde se duc exporturile de grâu din Ucraina?

Între 2016 și 2021, Ucraina și-a exportat grâul în:

Asia Pacifică: 30% (inclusiv 13% în Indonezia și 6% în Filipine)
Asia de Nord-Est: 14%.
Asia de Sud: 14% (inclusiv 9% către Bangladesh)
Africa de Nord: 27% (inclusiv 14% către Egipt și câte 5% către Maroc și Tunisia)
Africa de Sud: 7%.
Europa: 6% (5% către UE)
Altele: 2%.

Sursă Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *