Institutul Național de Statistică (INS) susține că prostituția nu va fi inclusă printre noile coduri CAEN, deoarece fiecare țară care transpune codurile CAEN reglementate la nivel european o face, totuși, ținând seama de specificul lor național.
„Conform noului CAEN Rev.3, codul 9699 preia integral activitățile de la codul 9609 din CAEN Rev.2. În activitățile prevăzute la codul 9609 nu se specifică sub nicio formă ”furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție”. Pe cale de consecință, nici în acest nou cod, 9699, nu vor exista astfel de prevederi”, arată instituția, într-un comunicat de presă transmis joi.
INS transmitea, de altfel, la solicitarea Economedia, că „detalierea codurilor CAEN Rev.3, mai exact notele explicative vor fi disponibile spre jumătatea anului 2025”.
- Amintim că o informație că prostituția ar fi fost introdusă printre activitățile legale din România se rostogolește de câteva zile pe rețelele sociale. Acest lucru s-ar fi întâmplat odată cu actualizarea codurilor CAEN, de la 1 ianuarie 2025. Pe unele site-uri apare informația că prostituția a fost introdusă în cadrul unui cod CAEN. Totuși, niciun site oficial al unei instituții românești nu indică prostituția printre activitățile reglementate de noile CAEN-uri, însă ele nu detaliază CAEN-ul respectiv – 9969. Însă noua clasificare europeană a CAEN-urilor în vigoare de anul acesta, pe care și România a transpus-o, detaliază acest CAEN și, într-adevăr, prostituția este inclusă printre activități. Este important de precizat însă că acest lucru nu înseamnă de facto o legalizare a meseriei în România, ci doar permite acest CAEN în țările în care meseria este legală. Dar, practic, instituțiile românești au transpus legislația europeană mot-a-mot, fără să țină cont de legislația românească. Registrul Comerțului a clarificat de asemenea situația spunând că prostituția nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate, întrucât nu este legalizată în România. Menționăm că „simplificarea” codurilor CAEN deja a adus noi probleme la ONRC și unii antreprenori au spus că „mai mult îi încurcă”.
• INS, ca parte a Sistemului Statistic European, adoptă Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN) în concordanță cu practicile internaționale. Clasificările pentru activități din fiecare stat membru sunt realizate în concordanță cu codurile claselor definite prin ”The ‘statistical classification of economic activities’ in the European Community” (NACE), descrierea fiecărei clase fiind în concordanță cu specificul național.
Datorită evoluțiilor din economie și societate, la nivel internațional, Comisia de Statistică a Națiunilor Unite revizuiește clasificarea ”The International Standard Industrial Classification of All Economic Activities” (ISIC). La nivel european, pentru asigurarea comparabilității internaționale, EUROSTAT coordonează revizuirea NACE, derivată din ISIC, finalizată cu ediția actualizată NACE Rev.2.1, aprobată prin Regulamentul delegat (UE) nr. 137/2023 al Comisiei și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 19/20.1.2023.
• Pentru adaptarea la noile norme internaționale, Președintele Institutului Național de Statistică a emis Ordinul 377/17.04.2024, care aprobă versiunea revizuită a CAEN, respectiv CAEN Rev.3, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 385/25.IV.2024.
Acest Ordin nu face nimic altceva decât să armonizeze CAEN Rev.3 cu NACE Rev.2.1, legătura între entitățile de clasificare fiind de 1:1. Ordinul menționat conține structura CAEN Rev.3 (coduri și denumiri), fără a face o descriere a activităților.
NACE oferă un cadru general la nivel european, iar fiecare țară transpune descrierile activităților, așa cum a făcut și România de fiecare dată, ținând seama de specificul lor național.
Corespondența între edițiile succesive ale CAEN, respectiv CAEN Rev.2 → CAEN Rev.3 este elaborată și se află pe pagina web a INS. Structura (codurile și denumirile acestora) și tabelul de corespondență se regăsesc și pot fi consultate accesând următorul link: https://insse.ro/cms/ro/caen
• Structura CAEN Rev.3 nu face nicio referire la ”furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție”, așa cum eronat s-a scris și vorbit în spațiul public.
De altfel, conform noului CAEN Rev.3, codul 9699 preia integral activitățile de la codul 9609 din CAEN Rev.2. În activitățile prevăzute la codul 9609 nu se specifică sub nicio formă ”furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție”. Pe cale de consecință, nici în acest nou cod, 9699, nu vor exista astfel de prevederi.