Inteligența artificială reprezintă o oportunitate de investiții de 1.000 de miliarde de dolari, dar va fi “cea mai mare bulă din toate timpurile”, susține directorul unei firme din domeniu

Creier - inteligență artificială Pixabay Foto: Creier - inteligență artificială. Sursa: Pixabay

Inteligența artificială va fi cea mai mare bulă din toate timpurile, potrivit directorului general al companiei de inteligență artificială open-source Stability AI, scrie CNBC.

Vorbind cu analiștii UBS, directorul general al Stability AI, Emad Mostaque, a spus despre inteligența artificială: “Cred că aceasta va fi cea mai mare bulă din toate timpurile”. El a adăugat că aceasta se află încă în stadii foarte incipiente și nu este încă pregătită pentru adoptarea în masă în industrii precum cea bancară.

“Eu o numesc bula “dot AI”, iar aceasta nici măcar nu a început încă”, a spus el.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Stability AI este compania care se află în spatele Stable Diffusion, unul dintre celelalte instrumente de inteligență artificială generativă mai populare, în afară de OpenAI.

Stable Diffusion permite utilizatorilor să genereze imagini foto-realiste prin introducerea de text. Are mai mult de un milion de utilizatori și a strâns peste 100 de milioane de dolari de la investitori.

Inteligența artificială generativă a captivat imaginația multor academicieni, directori de consilii de administrație și chiar elevi, pentru capacitatea sa de a produce de la zero un limbaj și un conținut vizual asemănător cu cel uman, ca răspuns la solicitările utilizatorilor, utilizând cantități mari de date.

Inteligența artificială există de mult timp, tehnologia fiind în prezent o caracteristică comună a navigării online, a platformelor de socializare și a asistenților casnici. Dincolo de aplicațiile pentru consumatori, tehnologia este utilizată în medicină, transporturi, robotică, știință, educație, finanțe, apărare și alte industrii.

Cu toate acestea, o formă mai nouă de inteligență artificială care a apărut recent este inteligența artificială generativă, care este utilizată în instrumente precum popularul chatbot AI ChatGPT, de la firma americană de tehnologie OpenAI, precum și Google Bard și Microsoft Bing Chat, și generatoare de imagini precum Dall-E, Stable Diffusion și Midjourney.

Mostaque a declarat că valoarea totală a investițiilor necesare în IA va fi probabil de 1.000 de miliarde de dolari “deoarece este mai importantă decât 5G ca infrastructură pentru cunoaștere” și a sugerat că bănci precum UBS vor trebui să adopte această tehnologie, deoarece este o “piață masivă”.

Dar, a adăugat el, în acest moment se află în “stadii incipiente” de dezvoltare.

“Nu este chiar pregătită” pentru a fi implementată la scară largă în cadrul unor industrii mari precum serviciile financiare, “dar putem vedea valoarea”, a spus Mostaque.

Mostaque a spus că firmele care nu folosesc AI în mod corespunzător în afacerile lor vor fi “pedepsite” de piața bursieră.

El a citat exemplul Google, care a pierdut 100 de miliarde de dolari într-o singură zi, după ce chatbotul său Bard AI a oferit informații inexacte într-un videoclip promoțional la lansarea sa. Google concurează agresiv cu Microsoft pentru a câștiga în cursa pentru construirea unor instrumente superioare de inteligență artificială.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: