Investitorii şi băncile centrale au cumpărat mai puțin aur în al doilea trimestru pe fondul creşterii dobânzilor/ Cererea de aur pentru bijuterii a crescut, mai ales în China

aur Sursă foto: Unsplash

Cererea mondială de aur s-a redus în trimestrul al doilea, influenţată în principal de scăderea achiziţiilor băncilor centrale, pe fondul dificultăţilor economice, preţurilor ridicate ale aurului şi majorării dobânzilor, a anunţat Consiliul Mondial al Aurului (WGC), transmite Dow Jones Newswires, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În total, cererea mondială de aur a scăzut cu 2% în ritm anual până la 921 de tone în perioada aprilie-iunie 2023.

Cifra din trimestrul al doilea marchează un declin semnificativ şi faţă de primul trimestru al anului, când au fost cumpărate 1.141,5 de tone de aur.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Achiziţiile de aur ale băncilor centrale au scăzut cu 35% în ritm anual până la 102,9 tone în trimestrul al doilea, estimează WGC. Comparativ cu primul trimestru, când băncile centrale au achiziţionat 284 de tone de aur, scăderea este de 63%.

Krishan Gopaul, analist şef la WGC, a precizat că o mare parte din această scădere are legătură cu vânzările masive de aur ale Băncii Centrale a Turciei, care a eliberat pe piaţa locală 132 de tone de aur după ce importurile au fost restricţionate în urma cutremurului din 6 februarie. Însă, în luna iunie, Turcia a reluat achiziţiile de aur, “aşa că rămânem optimişti că pe ansamblul anului va rămâne un cumpărător net”, a adăugat Gopaul.

Achiziţiile de aur pentru fabricarea de bijuterii au compensat pentru scăderea achiziţiilor băncilor centrale în trimestrul al doilea, susţine WGC.

În pofida creşterii preţurilor în trimestrul al doilea, cererea de aur pentru bijuterii a crescut cu 3% în ritm anual până la 476 de tone.

Cererea de aur pentru bijuterii în China a crescut cu 28% în trimestrul al doilea, în condiţiile în care această ţară a ieşit din carantina de după pandemie. În schimb, cererea de bijuterii de aur în India a scăzut cu 18% în contextul preţurilor ridicate.

Preţul mediu al aurului a fost de 1.976 dolari uncia în al doilea trimestru al anului, cu 6% mai mare decât în trimestrul al doilea al anului trecut şi cu 4% peste recordul stabilit în trimestrul al treilea din 2020.