Italia: Guvernul ia în considerare vânzarea unor participaţii minoritare la unele companii de stat

Redacția aug. 31, 2023 0 comentarii
Contracte

Coaliţia premierului Giorgia Meloni ia în considerare vânzarea unor participaţii minoritare la unele companii de stat, pentru a sprijini finanţele publice ale Italiei, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, informează Agerpres.

Ministerele evaluează vânzarea unor active, inclusiv o participaţie la compania feroviară de stat, dar se va păstra controlul asupra afacerii, susţin sursele.

Separat, oficialii se bazează pe aşteptatul flux de numerar în urma planificatei vânzări în 2024 a Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.

Meloni a cerut într-o întâlnire cu miniştrii “să evite risipa” în propunerile pe care le vor înainta pentru buget, înainte ca acesta să fie prezentat Parlamentului, în octombrie. Premierul vrea să reducă cheltuielile, banii rezultaţi urmând să fie folosiţi pentru planul Guvernului de a reduce impozitele pe salarii şi a ajuta familiile care se confruntă cu dificultăţi.

După întâlnire, ministrul italian al Economiei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că “poate ar fi o idee bună să se vândă anumite active”.

Vânzările de active ar ajuta Executivul să finanţeze noi cheltuieli fără a majora datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro şi un motiv de îngrijorare pentru autorităţile UE şi pieţele financiare.

În condiţiile în care economia s-a contractat neaşteptat în trimestrul doi din 2023, Executivul se confruntă cu perspectiva potenţialei depăşiri a ţintei de deficit, de 4,5% din PIB în 2023 şi 3,7% din PIB în 2024.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *