Italia a informat în mod oficial Beijingul cu privire la decizia sa de a pune capăt participării sale la inițiativa emblematică a președintelui Xi Jinping, Noul Drum ale Mătăsii (Belt & Road Initiative), a declarat un înalt oficial guvernamental italian pentru Financial Times.
Roma și-a consternat aliații occidentali, în special Washingtonul, în 2019, când a decis să semneze la ambițiosul program de comerț și investiții condus de China – fiind singurul guvern din G-7 care a făcut acest lucru.
Prim-ministrul Giorgia Meloni a descris decizia – luată de un guvern populist anterior – ca fiind o “greșeală’ și a declarat la începutul acestui an că reconsideră participarea Italiei la acest sistem. Italia trebuia să notifice oficial China cu privire la intenția sa de a se retrage până la sfârșitul acestui an, în caz contrar ar fi fost reînnoită automat ca participant pentru următorii cinci ani. Decizia, confirmată și pentru AFP de o sursă guvernamentală, pune capăt unor luni de speculații.
Aceasta a fost comunicată Beijingului în urmă cu trei zile, potrivit ziarului italian Corriere della Sera, fără nicio declarație oficială din ambele părți.
O sursă guvernamentală italiană a confirmat AFP că retragerea din proiect a fost făcută în așa fel încât să „mențină canalele de dialog politic deschis”.
Criticii au denunțat schema de investiții de trilioane de dolari ca un „cal troian” prădător care vizează cumpărarea influenței politice.
Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a declarat în septembrie că apartenența „nu a obținut rezultatele la care speram”.
Acordul trebuia să se reînnoiască automat în martie 2024, cu excepția cazului în care Italia nu renunța până la sfârșitul acestui an.
Dar Roma s -a ferit de a provoca Beijingul și de a risca represalii împotriva companiilor italiene.
Meloni a declarat reporterilor de la Summit -ul G20 de la Delhi, în septembrie, în acea lună, că ar trebui să părăsească Roma proiectul, „nu va compromite relațiile cu China”.