Kristalina Georgieva: Bulgaria încă are o cale spre intrarea în zona euro în 2025

Kristalina Georgieva FMI Sursa foto: FMI

Bulgaria încă are o șansă de a adera la zona euro anul viitor, potrivit Kristalinei Georgieva, directoarea general al Fondului Monetar Internațional. În primul său interviu televizat de la începutul celui de-al doilea mandat, Georgieva a declarat pentru televiziunea publică bulgară că țara trebuie să rezolve problema inflației până la sfârșitul anului, care rămâne singurul criteriu neîndeplinit pentru adoptarea monedei euro, scrie Novinite.

La FMI, a subliniat Georgieva, există încredere că oportunitatea Bulgariei de a intra în zona euro până în 2025 încă există. Principala provocare este reducerea inflației. De asemenea, ea a subliniat importanța unei comunicări eficiente cu instituțiile europene pentru a asigura implementarea cu succes a planului de adoptare a monedei unice europene.

Georgieva a subliniat beneficiile apartenenței la zona euro, în special într-o lume din ce în ce mai predispusă la șocuri. Protecția suplimentară a zonei euro, a explicat ea, este în interesul cetățenilor bulgari.

FMI prognozează o creștere lentă a economiei mondiale și avertizează că Europa ar putea rămâne în urmă din punct de vedere tehnologic. Continentul, a spus ea, ar trebui să acorde prioritate reformelor pentru a sprijini digitalizarea rapidă și modernizarea sistemelor sale financiare, care rămân conservatoare. Reformele structurale care promovează creșterea dinamică sunt esențiale atât pentru țările dezvoltate, cât și pentru cele în curs de dezvoltare.

Georgieva a abordat, de asemenea, criticile cu care s-a confruntat la sfârșitul primului său mandat, în special cu privire la evaluarea FMI a economiei Rusiei. Ea a clarificat faptul că Fondul nu are o misiune activă în Rusia, dar are responsabilitatea de a evalua situația economică din toate statele membre.

Ea a asigurat că FMI nu intenționează să contribuie la escaladarea conflictului. În plus, ea a confirmat că FMI va continua să ofere sprijin financiar Ucrainei, programul pentru Kiev ajungând la 16 miliarde de dolari.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.