Liderii Uniunii Europene au convenit vineri că ar trebui să permită acordarea unui sprijin „orientat, temporar și proporțional” pentru a asigura viitorul Europei ca bază de producție pentru produsele de tehnologie ecologică și pentru a contracara concurența americană și chineză, scrie Financial Times.
Comisia Europeană a propus o relaxare a normelor privind ajutoarele de stat pentru investițiile în energie regenerabilă, decarbonizarea industriei, hidrogen sau vehicule cu emisii zero, în parte ca răspuns la legea americană privind reducerea inflației (IRA).
Liderii UE și-au exprimat îngrijorarea că cerințele privind conținutul local al unei mari părți din cele 369 de miliarde de dolari de subvenții din IRA vor încuraja companiile să abandoneze Europa pentru Statele Unite.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este încrezător că discuțiile dintre partenerii transatlantici ar putea limita discriminarea împotriva companiilor cu sediul în Europa.
„Atunci când analizăm competitivitatea noastră, trebuie să ne facem temele și să facem totul pentru a ne asigura că nu avem o cursă internațională a subvențiilor”, a declarat el într-o conferință de presă la finalul summitului liderilor de la Bruxelles.
Agenția Internațională a Energiei estimează că piața globală pentru tehnologiile de energie curată produse în masă se va tripla, ajungând la 650 de miliarde de dolari pe an până în 2030.
Europa vrea o parte din acțiune, dar sectoarele, de la panouri solare la palete de turbine eoliene și baterii pentru vehicule, sunt dominate de China, cu mult peste 50% din piață.
Comisia urmează să propună o lege privind industria cu zero emisii nete pentru a accelera acordarea de autorizații pentru proiectele ecologice și o lege privind materiile prime critice pentru a stimula reciclarea și a diversifica sursele de aprovizionare pentru a fi mai puțin dependentă de procesatorii chinezi.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că acestea vor fi prezentate înainte de următoarea reuniune a liderilor UE, care va avea loc la 22-23 martie.
Finanțarea se dovedește a fi cel mai controversat element al planului. Există o rezistență larg răspândită față de împrumuturile comune și o anumită îngrijorare că normele mai puțin stricte privind ajutoarele de stat ar putea destabiliza piața internă a UE, deoarece subvențiile din cele mai mari două economii, Germania și Franța, ar fi mai mici decât cele oferite în alte părți.
Țări precum Țările de Jos, Irlanda, Cehia și țările nordice și-au exprimat îngrijorarea că acest lucru ar putea duce la subvenții excesive și fără scop precis și spun că ar fi mai eficient să se lucreze la îmbunătățirea pieței unice a UE.