Update 18:47: Acțiunile Credit Suisse au crescut cu până la 32% în deschiderea ședinței de joi, scrie Reuters. Acestea s-au retras pe parcursul zilei și au crescut ultima dată cu 18% pe un volum mare, inversând o parte din pierderile de miercuri, care au redus cu un sfert valoarea de piață a băncii.
Acțiunile băncii s-au prăbușit după ce cel mai mare susținător al acesteia a declarat că nu mai poate oferi asistență financiară din motive de reglementare. Acțiunile au pierdut aproape 30% în 2023.
Update ora 15:12 Acțiunile Credit Suisse au urcat joi, după ce compania primește ajutor de la Banca Națională a Elveției
Acțiunile Credit Suisse au urcat joi cu peste 20%, după ce compania a obținut un colac de salvare din partea băncii centrale elvețiene pentru a consolida încrederea investitorilor, deși unii analiști au spus că ușurarea pieței ar putea fi de scurtă durată, scrie Reuters.
Anunțul băncii elvețiene că se va folosi de un împrumut de 54 de miliarde de dolari de la Banca Națională a Elveției a ajutat la oprirea vânzărilor puternice de pe piețele financiare din Asia joi și a determinat o revenire modestă a acțiunilor europene.
În timp ce mulți dintre cei de pe piață au salutat vestea, alții au fost prudenți. Analiștii de la JPMorgan au declarat că împrumutul de la BNS nu va fi suficient pentru a calma îngrijorările investitorilor, lăsând ca rezultat cel mai probabil o preluare a Credit Suisse.
Update ora 14.05 Petrolul începe să crească după ajutorul de 54 de miliarde de dolari primit de Credit Suisse
Prețul petrolului a recuperat joi o parte din scădere, revenind de la minimele ultimelor 15 luni din ședința precedentă, în timp ce piețele s-au calmat oarecum după ce Credit Suisse a primit un colac de salvare financiară din partea autorităților de reglementare elvețiene, scrie Reuters.
Însă sentimentul pieței a rămas fragil, afectat de temerile legate de creșterea stresului asupra băncilor din întreaga lume, iar principalele două indicii de referință pentru țiței au cedat o parte din câștigurile de joi.
Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 54 de cenți, sau 0,7%, la 74,23 dolari pe baril până la ora 1105 GMT. Contractele futures pentru țiței West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 43 de cenți, sau 0,6%, la 68,04 dolari.
Miercuri, a treia zi consecutivă de scăderi, țițeiul american a coborât sub 70 de dolari pe baril pentru prima dată din 20 decembrie 2021.
Brent a pierdut aproape 10% de la închiderea de vineri, în timp ce țițeiul american a scăzut cu aproximativ 11%.
Update ora 13.10 Sectorul financiar taiwanez are o expunere redusă la Credit Suisse
Expunerea sectorului financiar taiwanez la Credit Suisse este redusă și “controlabilă”, a declarat joi autoritatea de reglementare financiară a insulei.
Asigurătorii taiwanezi – mari investitori pe piețele globale de obligațiuni – au cea mai mare expunere, de 108,2 miliarde de dolari taiwanezi (3,54 miliarde de dolari), a declarat autoritatea de reglementare, ceea ce reprezintă doar aproximativ 0,35% din totalul activelor lor de peste hotare, notează Reuters.
Nivelul general al expunerii se află “într-un interval controlabil”, a precizat aceasta.
Update ora 12.30 Banca Națională a Elveției confirmă că va furniza lichiditate pentru Credit Suisse
Banca Națională a Elveției a confirmat joi că va furniza lichiditate pentru Credit Suisse contra unor garanții suficiente.
“În cadrul mandatului său statutar, BNS poate furniza lichiditate unei bănci naționale contra unor garanții”, a declarat banca centrală ca răspuns la întrebările jurnaliștilor, anunță Reuters.
Credit Suisse a declarat la începutul zilei de joi că va utiliza un împrumut de 54 de miliarde de dolari de la SNB pentru a consolida lichiditatea și încrederea investitorilor.
Update ora 11 Șeful lobby-ului bancar din Japonia nu vede semne de contagiune din cauza problemelor Credit Suisse
Șeful lobby-ului bancar din Japonia a declarat joi că nu există în acest moment semne că sistemul financiar japonez ar putea fi afectat de o criză de încredere a Credit Suisse, întrucât băncile din țară sunt bine capitalizate, scrie Reuters.
“Băncile globale și-au întărit controalele de risc în ceea ce privește capitalul și lichiditățile” de la criza financiară globală din 2008, a declarat Junichi Hanzawa, președintele Asociației japoneze a bancherilor, în fața reporterilor.
“Băncile europene au, în general, rate de capital solide, la fel și băncile japoneze”, a declarat Hanzawa, care este și directorul general al MUFG Bank.
El a mai spus că riscurile sistemice generate de prăbușirea Silicon Valley Bank, cu sediul în SUA, au fost reduse de la decizia Rezervei Federale de a sprijini toți deponenții.
Hanzawa a dat asigurări cu privire la sănătatea sectorului bancar japonez, afirmând că marile bănci și-au acoperit pozițiile în obligațiuni străine, iar băncile regionale au vândut deja cantități substanțiale din acestea.
Piețele europene au deschis în creștere joi, investitorii regionali răsuflând ușurați după ce Banca Națională a Elveției a declarat că va oferi o garanție de lichiditate băncii Credit Suisse, aflată în dificultate, transmite CNBC.
Update Ora 10. Piețele europene deschid în creștere; acțiunile bancare au urcat cu 2,6%
Piețele europene au deschis în creștere joi, investitorii regionali răsuflând ușurați după ce Banca Națională a Elveției a declarat că va oferi o garanție de lichiditate băncii Credit Suisse, aflată în dificultate, potrivit CNBC.
Indicele pan-european Stoxx 600 era cu 0,9% mai mare la începutul tranzacțiilor. Majoritatea sectoarelor și a principalelor burse au deschis pe o notă pozitivă, câștigurile fiind conduse de o revenire a acțiunilor bancare, care au crescut cu 2,6%. Au urmat serviciile financiare, cu creșteri de 2,5%. Domeniul sănătății a contrazis tendința și a alunecat în teritoriu negativ.
Expunerea băncilor spaniole față de Credit Suisse, mult sub 1 miliard de euro, potrivit unei surse
Expunerea băncilor spaniole față de creditorul elvețian Credit Suisse este nesemnificativă și mai mică de 1 miliard de euro , a declarat joi pentru Reuters o sursă care are cunoștință despre acest subiect.
“Expunerea totală a creditorilor spanioli față de Credit Suisse este cu mult sub 1 miliard de euro”, a declarat sursa, fără a da mai multe detalii.
Credit Suisse în Spania a refuzat să comenteze.
Două surse de supraveghere au declarat miercuri pentru Reuters că Banca Centrală Europeană a contactat băncile aflate sub supravegherea sa pentru a le chestiona cu privire la expunerea lor la creditorul elvețian în dificultate Credit Suisse.
Știre inițială. Piețele europene se pregătesc să se redreseze, după ce banca centrală elvețiană intervine pentru a ajuta grupul bancar Credit Suisse
Piețele europene vor crește joi la deschidere, investitorii regionali răsuflând ușurați după ce Banca Națională a Elveției a declarat că va oferi o garanție de lichiditate băncii Credit Suisse, aflată în dificultate, estima CNBC înainte de deschiderea burselor.
Credit Suisse a anunțat că va împrumuta până la 50 de miliarde de franci elvețieni (aproximativ 54 de miliarde de dolari) de la banca centrală elvețiană în cadrul unei facilități de împrumut acoperit și a unei facilități de lichiditate pe termen scurt.
Măsura a fost luată după ce acțiunile creditorului au scăzut puternic miercuri, atingând un minim istoric pentru a doua zi consecutivă, după ce principalul său investitor, Saudi National Bank, a declarat că nu va putea oferi finanțare suplimentară băncii. Anunțul SNB a declanșat o vânzare amplă, din cauza temerilor legate de o criză în sectorul financiar global.
Piețele din Asia-Pacific au scăzut joi, dar au redus în mare parte pierderile pe măsură ce a continuat ziua de tranzacționare, în timp ce contractele futures ale acțiunilor americane au crescut joi dimineață.
Cea mai recentă decizie de politică monetară a Băncii Centrale Europene este în centrul atenției piețelor europene joi. Se așteaptă ca banca centrală să anunțe o majorare a ratei de 50 de puncte de bază, așa cum a semnalat luna trecută președintele BCE, Christine Lagarde, deoarece inflația rămâne ridicată.
Credit Suisse a avut un an dificil: A suferit o pierdere de mai multe miliarde de dolari în urma scandalului fondului de acoperire Archegos; a avut o schimbare de președinte după ce Antonio Horta-Osorio a fost forțat să demisioneze; iar în februarie a raportat cea mai mare pierdere anuală din 2008.
O cronologie a problemelor de la Credit Suisse AICI