Loviți de pandemie, operatorii din industria ospitalității strâng rândurile: la Cluj s-a înființat Organizația Patronală Horeca

asociatia patronala horeca cluj

Cifra de afaceri realizată de firmele din domeniul HoReCa a scăzut cu peste 70%, numărul de angajați a scăzut la jumătate, industria hotelieră s-a întors la nivelul din 2004. Sunt câteva dintre cifrele pe care le invocă jucătorii din domeniu atunci când cer loc la masa discuțiilor cu autoritățile care iau decizii. Operatorii din domeniul HoReCa, cel mai afectat în pandemie, strâng rândurile la Cluj: pentru început, 13 societăți cu activități în domeniul ospitalității au fondat Organizația Patronală Horeca Cluj. Principalul scop al asociației este acela de a sensibiliza factorii decizionali, de la nivelul local și central, mai ales în ce privește măsurile restrictive adoptate în contextul pandemiei de Covid-19, scrie Actualdecluj.ro.

Președintele desemnat este omul de afaceri Ștefan Gadola, care controlează localul Chios Social Lounge și Terasa Carrousel din Parcul Central, iar vicepreședinte desemnat este antreprenorul Dan Isai, fondator al „Salad Box”. „Am considerat că a venit momentul să lăsăm la o parte concurența și să ne unim forțele”, a transmis omul de afaceri Ștefan Gadola, subliniind că cel mai important aspect pe care autoritățile trebuie să-l conștientizeze este colapsul industriei ospitaliere, faptul că majoritatea localurilor se luptă cu falimentul. „Din experiență vă spun, pentru că știți că  eu mai activez și în alte domenii, nu există nicio altă industrie la fel de afectată precum Horeca. (…) Consider că se impune să fim consultați când se iau măsuri de pe o zi pe alta. S-au luat și decizii care ne-au creat pierderi uriașe”, a spus Gadola referindu-se la una dintre ultimele Hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, când s-a dispus deschiderea localurilor din Cluj Napoca ca după nicio săptămână să se dispună din nou închiderea lor, pentru că s-a atins un nou parg al numărului infecțiilor cu Covid-19. „Ne dorim să avem o colaborare cu acest Comitet,s să avem un reprezentant care să ne susțină interesele. Până la urmă, domeniul Horeca aduce un câștig imens pentru bugetul local”, a menționat omul de afaceri.

Și vicepreședintele Organizației, Dan Isai, a invocat necesitatea alocării de urgență a unor măsuri compensatorii pentru domeniul Horeca, care să vină mai ales în beneficiul angajaților.

Isai a subliniat că în 2019, peste 40.000 de firme/companii activau în industria Horeca, cu peste 190.000 de angajați, plus cei peste 200.000 de angajați din activități conexe (furnizori/distribuitori etc.). Cifra de afaceri din acest domeniu era de circa 5 miliarde de euro. „În pandemie, după 2020, cifra de afaceri a scăzut cu peste 70%. Numărul de angajați a scăzut la jumătate și continuă și acum să scadă (…) Domeniul Horeca are nevoie urgent de măsuri compensatorii, și aș vrea să specific că banii nu-i cerem pentru noi, ci pentru sprijinirea angajaților din domeniu, pentru firmele cu activități conexe care de asemenea au avut enorm de suferit (…)”, a comentat Isai.  Antreprenorul a criticat și promisiunile făcute de Guvern și onorate aproape deloc.

Un alt proprietar de localuri cunoscut în Cluj Napoca, Marcelus Suciu – fondator al Marty Restaurants – a susținut că autoritățile locale trebuie să țină seama de industria Horeca, de pe urma căreia beneficiază din plin, și să o sprijine. „Multe dintre localurile care nu dețin terase au fost foarte afectate. Fără să fi funcționat aproape deloc, am continuat să plătim datorii, furnizori, chirii, impozite (…) Nu poți funcționa cu 700 de angajați doar din puțin delivery și catering. Cerem să ni aplice scutirea impozitului pe clădiri cu 50%. (…)”, a precizat Marcelus Suciu. Managerul Grand Hotel Napoca, Roxana Ghiran, a atras și ea atenția că industria hotelieră clujeană este mult mai afectată decât în alte zone în care există atracție turistică chiar și pe timp de pandemie. „Cifrele ne arată că ne-am întos la nivelul lui 2004. În 2020, numărul de sosiri a scăzut față de 2019 cu 62%, în timp ce numărul de înnoptări a scăzut cu 65%. Indicele net de cazare a scăzut cu 20%”, a comentat Roxana Ghiran.

 

Citiți integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *