Lupta cu dezinformarea în vremuri de campanii electorale: Google va solicita ca reclamele politice să facă precizări privind conținutul generat de inteligență artificială

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

Începând cu luna noiembrie, Google va solicita ca reclamele politice să indice în mod vizibil atunci când acestea prezintă conținut sintetic – cum ar fi imagini generate de inteligența artificială – a anunțat gigantul tehnologic în această săptămână, conform CNN Business.

Anunțurile politice care prezintă conținut sintetic care “reprezintă în mod neautentic persoane sau evenimente reale sau cu aspect realist” trebuie să includă o dezvăluire “clară și vizibilă” pentru telespectatorii care ar putea vedea anunțul, a precizat Google miercuri într-o postare pe blog. Regula, o completare la politica de conținut politic a companiei care acoperă Google și YouTube, se va aplica conținutului de imagine, video și audio.

Actualizarea politicii vine în contextul în care sezonul de campanie pentru alegerile prezidențiale din SUA din 2024 se intensifică și în timp ce o serie de țări din întreaga lume se pregătesc pentru propriile alegeri majore în același an. În același timp, tehnologia inteligenței artificiale a avansat rapid, permițând oricui să creeze ieftin și ușor texte convingătoare generate de inteligența artificială și, din ce în ce mai mult, materiale audio și video. Experții în integritatea informațiilor digitale au tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că aceste noi instrumente de inteligență artificială ar putea duce la un val de dezinformare electorală pe care platformele de socializare și autoritățile de reglementare ar putea fi slab pregătite să îl gestioneze.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Imaginile generate de inteligența artificială au început deja să apară în reclamele politice. În iunie, un videoclip postat pe X de către campania prezidențială a guvernatorului din Florida Ron DeSantis a folosit imagini care păreau a fi generate de inteligența artificială și care îl arătau pe fostul președinte Donald Trump îmbrățișându-l pe Dr. Anthony Fauci. Imaginile, care păreau concepute pentru a-l critica pe Trump pentru că nu l-a concediat pe cel mai important specialist în boli infecțioase al națiunii de la acea vreme, au fost greu de identificat: Ele au fost afișate alături de imagini reale ale celor doi și cu un text suprapus pe care scria “Trump în viața reală”.

În aprilie, Comitetul Național Republican a lansat un spot publicitar de 30 de secunde, ca răspuns la anunțul oficial al președintelui Joe Biden, care a folosit imagini de inteligență artificială pentru a imagina  Statele Unite distopice după realegerea celui de-al 46-lea președinte. Anunțul RNC a inclus pe ecran o mică dezmințire: “Construit în întregime cu imagini AI”, dar unii potențiali alegători din Washington, DC, cărora CNN le-a arătat videoclipul, nu au observat acest lucru la prima vizionare.

În actualizarea politicii sale, Google a precizat că va solicita dezvăluiri privind anunțurile care utilizează conținut sintetic într-un mod care ar putea induce în eroare utilizatorii. Compania a spus, de exemplu, că o “reclamă cu conținut sintetic care face să pară că o persoană spune sau face ceva ce nu a spus sau făcut” va avea nevoie de o etichetă.

Google a precizat că politica nu se va aplica conținutului sintetic sau modificat care este “lipsit de importanță pentru afirmațiile făcute în anunț”, inclusiv modificări precum redimensionarea imaginii, corecții de culoare sau “modificări de fundal care nu creează reprezentări realiste ale unor evenimente reale”.

Un grup de companii de top din domeniul inteligenței artificiale, inclusiv Google, a acceptat în iulie un set de angajamente voluntare prezentate de administrația Biden pentru a contribui la îmbunătățirea siguranței în jurul tehnologiilor lor de inteligență artificială. Ca parte a acestui acord, companiile au declarat că vor dezvolta mecanisme tehnice, cum ar fi filigranele, pentru a se asigura că utilizatorii știu când conținutul a fost generat de AI.

Comisia Electorală Federală a analizat, de asemenea, modul de reglementare a AI în reclamele politice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: