Marea Britanie oferă un ajutor de 600 de milioane de lire sterline pentru a încerca să mențină în funcțiune ultimele uzine siderurgice și să salveze locurile de muncă, transmite The Guardian. Se așteaptă ca Jeremy Hunt, ministrul de finanțe, să confirme sprijinul pentru ca British Steel și Tata să utilizeze tehnologii cu emisii mai reduse.
Companiilor care administrează cele patru furnale de oțel rămase în Marea Britanie li s-a oferit sprijin guvernamental în valoare de 600 de milioane de lire sterline pentru a finanța trecerea de la cărbune și pentru a investi în tehnologii cu emisii mai reduse.
Se așteaptă ca Jeremy Hunt, ministrul de finanțe, să confirme 300 de milioane de lire sterline pentru British Steel și Tata Steel într-un anunț care va fi făcut chiar săptămâna aceasta, deși momentul va depinde de acceptarea de către acestea a ofertelor. BBC a informat pentru prima dată despre oferta guvernului pentru ambele companii.
Industria siderurgică este una dintre cele mai dificil de decarbonizat, din cauza cerințelor energetice uriașe și a utilizării cărbunelui cocsificabil în topirea fierului, un proces care emite direct dioxid de carbon.
British Steel, care este deținută de compania chineză Jingye, și Tata Steel, deținută de indieni, analizează cum să își modernizeze fabricile pentru a trece de la arderea cărbunelui la cuptoare cu arc electric, care încălzesc metalul reciclat folosind electricitate care, teoretic, poate proveni din surse cu emisii zero.
Uzinele acestor companii angajează mii de muncitori, având câte două cuptoare la Scunthorpe, în Lincolnshire, și, respectiv, la Port Talbot, în sudul Țării Galilor.
Încă din toamnă, British Steel a purtat discuții cu guvernul cu privire la acordarea de sprijin pentru a o ajuta să facă față costurilor crescute ale creditelor de carbon, precum și prețurilor mult mai mari la energie după invazia completă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu 11 luni. Tata, între timp, poartă discuții de mai mulți ani cu privire la viitorul pe termen lung al sitului de la Port Talbot.
Se înțelege că orice sprijin guvernamental va fi condiționat de angajamentul companiilor de a investi în uzinele respective și va fi legat de investiții în domeniul mediului, pentru a respecta normele privind ajutoarele de stat.
Stephen Kinnock, deputat laburist pentru Aberavon, unde se află oțelăria Port Talbot, a declarat: “Deși vestea privind viitoarele investiții ale guvernului britanic este binevenită, realitatea este că acestea vor fi doar un alt obstacol în calea unei industrii care are nevoie de condiții de concurență echitabile pentru a putea concura la nivel internațional pe termen lung.”
Președintele Tata Group, Natarajan Chandrasekaran, a declarat vara trecută că situl de la Port Talbot va avea nevoie de 3 miliarde de lire sterline – inclusiv 1,5 miliarde de lire sterline de la guvern – pentru a rămâne operațional.
Surse din industrie se întreabă dacă ar fi nevoie de o sumă atât de mare pentru modernizarea a două furnale, deși 300 de milioane de lire sterline ar acoperi probabil doar costurile de modernizare a unuia.