Deciși să contracareze China, liderii G7 apără sâmbătă, în a doua zi a summitului lor, un plan mondial privind infrastructurile pentru a ajuta țările defavorizate, scrie publicația boursorama.com, care citează agenția AFP.
Reuniți până duminică la Carbis Bay, în sud-vestul Angliei, liderii de stat și de guvern din Germania, Franța, Italia, Regatul Unit, Canada, Japonia și Statele Unite afișează o atmosferă de unitate, chiar dacă problemele legate de Irlanda de Nord au creat unele tensiuni.
După ce au promis un răspuns în fața pandemiei, liderii mondiali atacă acum partea diplomatică a summitului, respectiv provocările ridicate de China și de Rusia, un obiectiv major după anii Trump.
G7 lansează un vast plan mondial de infrastructuri pentru țările sărace și emergente, la inițiativa președintelui american, pentru a concura cu “Noile drumuri ale mătăsii” create de Beijing, fie că e vorba de America Latină, de Africa sau de Asia.
Acest proiect al marilor puteri denumit “Reconstruirea lumii în mai bine” ar trebui să ajute țările să se relanseze din pandemie, focalizându-se pe climat, sectorul digital și lupta împotriva inegalităților, a anunțat Casa Albă,într-un comunicat.
Administrația americană estimează că vor putea fi mobilizate circa o sută de miliarde de dolari, în special grație sectorului privat.
“Nu este vorba de a forța țările să aleagă între Statele Unite și China. Este vorba de a propune o altă viziune și o altă abordare”, a susținut un înalt responsabil american.
Chestiunea brevetelor pentru vaccinuri, în suspans
Liderii G7, împreunp cu omologii din Coreea de Sud, Africa de Sud și Australia, alături de prezența virtuală a Indiei, vor consacra o bună parte a după-amiezii chestiunilor de politică externă. Ei au avertizat deja că vor afirma “valorile” democrației liberale.
Aceștia au prezentat un front unit în fața crizei Covid-19 cu adoptarea unui plan de luptă împotriva unor viitoare pandemii.
Premierul britanic Boris Johnson a vorbit pe Twitter despre un “moment istoric” al “declarației de la Carbis Bay” propusă de G7 pentru a preveni viitoare pandemii.
“Cu acest acord, principalele democrații din lume se angajează să împiedice producerea unei noi pandemii mondiale, astfel încât ravagiile provocate de Covid-19 să nu se repete niciodată”, a declarat el.
Documentul conține o serie de angajamente pentru a împiedica o nouă pandemie. Este vorba de reducerea intervalelor pentru a dezvolta vaccinuri, tratamente și diagnostice, cu speranța ca lumea să fie pregătită în mai puțin de 100 de zile pentru a face față unei epidemii bruște.
Cealaltă componentă este legată de întărirea supravegherii sanitarea și reformarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) astfel încât să fie mai puternică. Un obiectiv dificil de atins fără China, care a calificat G7 drept o “clică” formată de Washington.
Această declarație nu tranșează spionasa chestiune a suspendării brevetelor pentru vaccinuri, pentru a accelera producerea lor.