Meta va cripta apelurile şi chaturile Messenger în mod similar cu cele de pe WhatsApp

pexels messenger Foto: Pexels

Meta a declarat miercuri seara târziu că apelurile şi chaturile personale ale fiecărui utilizator ale serviciului Messenger vor fi criptate implicit, acest lucru reprezentând o actualizare majoră a confidenţialităţii, care face serviciul mai asemănător cu fratele său WhatsApp, transmite CNBC, citat de News.ro.

Datorită tehnologiei de criptare ”nimeni, inclusiv Meta, nu poate vedea ce s-a trimis sau spus, cu excepţia cazului în care alegi să ne raportezi un mesaj”, a scris Loredana Crişan, şefa Messenger, într-o postare pe blog însoţitoare.

Crişan a spus că va dura un timp nespecificat pentru a cripta toate chaturile Messenger şi că Meta s-a bazat pe mai multe ”principii criptografice” pentru a se informa pentru strategie, inclusiv unul dezvoltat intern şi altul care este utilizat de populara aplicaţie de mesagerie criptată Signal.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Din 2016, utilizatorii Messenger puteau opta pentru a-şi proteja chaturile printr-un proces numit criptare end-to-end, care amestecă comunicaţiile oamenilor, astfel încât terţii să nu poată asculta şi accesa datele.

Deşi cealaltă aplicaţie de mesagerie a Meta, WhatsApp, utilizează, de asemenea, criptare end-to-end, susţinătorii confidenţialităţii au considerat în general Signal un serviciu de comunicare mai sigur, deoarece colectează mai puţine date despre utilizatori.

”După ani de muncă la reconstrucţia Messenger, am actualizat aplicaţia cu criptare implicită end-to-end pentru toate apelurile şi mesajele personale. Felicitări imense echipei pentru că a făcut acest lucru să se întâmple”, a scris CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg, într-o postare pe Facebook de miercuri.

În 2019, Zuckerberg a spus că compania de reţele sociale va aduce tehnologia de criptare pentru toate comunicaţiile private din familia sa de aplicaţii, subliniind un impuls major de confidenţialitate pe care acesta a atribuit-o schimbării obiceiurilor consumatorilor, în care oamenii ”vor să se conecteze în mod privat în echivalentul digital al sufrageriei.”

”Cred că viitorul comunicării se va muta din ce în ce mai mult către servicii private, criptate, în care oamenii pot avea încredere că ceea ce îşi spun unii altora rămâne în siguranţă şi mesajele şi conţinutul lor nu vor rămâne pentru totdeauna”, a spus Zuckerberg atunci.

Zuckerberg şi-a detaliat viziunea mai centrată pe confidenţialitate pentru Facebook în urma unui şir de gafe în materie de confidenţialitate a datelor, inclusiv scandalul Cambridge Analytica, care a afectat reputaţia companiei.

De-a lungul anilor, Meta a lansat mai multe actualizări legate de confidenţialitate, inclusiv permiţând unor utilizatori Instagram din câteva ţări să opteze pentru ca mesajele lor directe să fie criptate printr-un test, în 2021.

În 2022, Meta a efectuat un test pe Messenger care le permitea utilizatorilor să facă copii de rezervă pentru conversaţiile lor criptate end-to-end, în cazul în care ar trebui să le acceseze pe un alt dispozitiv.

Deşi testul a avut loc la scurt timp după ce compania de reţele sociale a furnizat istorii de chat Messenger forţelor de ordine din Nebraska care investighau un presupus avort ilegal în stat, un purtător de cuvânt al Meta a declarat la acea vreme că nu au nicio legătură.

Cel mai recent anunţ de criptare al Meta se va adăuga probabil unei dezbateri în curs de desfăşurare care implică confidenţialitatea şi capacitatea forţelor de ordine de a efectua investigaţii, aşa cum a fost exemplificat în 2016, când Biroul Federal de Investigaţii a dorit ca Apple să dezvolte software care să ajute apoi să deblocheze iPhone-ul suspecţilor participanţi la un atac armat major în San Bernardino, California.

Apple a refuzat să se conformeze, spunând la acea vreme: ”Aceiaşi ingineri care au integrat criptare puternică în iPhone pentru a-şi proteja utilizatorii ar primi, în mod ironic, ordin să slăbească aceste protecţii şi să-şi facă utilizatorii mai puţin siguri”.

Mai recent, liderii WhatsApp şi Signal au spus că serviciile lor nu vor mai fi disponibile în Regatul Unit dacă parlamentarii ar promulga legi care ar slăbi criptarea.

Guvernul Regatului Unit a susţinut că criptarea Meta ar face mai dificilă detectarea activităţilor online de abuz asupra copiilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: