Meta va lansa o versiune comercială a modelului său de inteligență artificială pentru a-și ajunge din urmă rivalii

meta Foto: Pixabay

Meta este pe cale să lanseze o versiune comercială a modelului său de inteligență artificială, permițând start-up-urilor și întreprinderilor să construiască software personalizat pe baza acestei tehnologii, scrie Financial Times.

Această mișcare va permite companiei Meta să concureze cu OpenAI, susținută de Microsoft, și cu Google, care se află în frunte în cursa pentru dezvoltarea inteligenței artificiale generative. Software-ul, care poate crea text, imagini și coduri, este alimentat de modele lingvistice mari (LLM) care sunt antrenate pe cantități uriașe de date și necesită o putere de calcul uriașă.

Meta și-a lansat propriul model lingvistic, cunoscut sub numele de LLaMA, pentru cercetători și cadre universitare la începutul acestui an, dar noua versiune va fi disponibilă pe scară mai largă și va putea fi personalizată de către companii, potrivit surselor Financial Times, care spun că lansarea este așteptată în curând.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Meta spune că LLM-urile sale sunt „open-source”, ceea ce înseamnă că detaliile noului model vor fi făcute publice. Acest lucru contrastează cu abordarea unor concurenți precum OpenAI, al cărui cel mai recent model GPT-4 este o așa-numită „cutie neagră”, în care datele și codul utilizate pentru a construi modelul nu sunt disponibile pentru terți.

„Peisajul concurențial al inteligenței artificiale se va schimba complet în următoarele luni, poate în următoarele săptămâni, când vor exista platforme open source care vor fi de fapt la fel de bune ca cele care nu sunt”, a declarat sâmbăta trecută, la o conferință la Aix-en-Provence, vicepreședintele și cercetătorul șef în domeniul inteligenței artificiale de la Meta, Yann LeCun.

Lansarea iminentă a Meta vine în contextul în care se intensifică cursa dintre grupurile tehnologice din Silicon Valley pentru a se impune ca participanți dominanți în domeniul inteligenței artificiale.

Scriind în Financial Times în această săptămână, Nick Clegg, șeful Meta pentru afaceri globale, a lăudat virtuțile unei abordări open source, afirmând că „deschiderea este cel mai bun antidot pentru temerile legate de AI”. Dar această mișcare ajută Meta și în încercările sale de a recupera decalajul față de rivali, deoarece un model deschis ar permite companiilor de toate dimensiunile să îmbunătățească tehnologia și să creeze aplicații pe baza acesteia.

Meta lucrează la cercetarea și dezvoltarea AI de mai bine de un deceniu, dar a părut să fie pe picior de plecare după ce ChatGPT, un chatbot conversațional al OpenAI, a fost lansat în noiembrie, ceea ce a stimulat alte grupuri Big Tech să lanseze produse similare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: