Miliardarul Peter Thiel, cofondatorul PayPal, susține că are 50 de milioane de dolari din banii proprii blocați în căderea Silicon Valley Bank. Firma sa, Founders Fund, una dintre primele care au alertat companiile cu privire la riscurile SVC

Peter-Thiel

Confruntat cu acuzații pentru rolul fondului său de investiții în declanșarea crizei de săptămâna trecută la Silicon Valley Bank, miliardarul Peter Thiel a declarat pentru Financial Times că a avut 50 de milioane de dolari din banii proprii “blocați” în bancă în momentul prăbușirii acesteia, informează The Guardian. Founders Fund, firma de capital de risc pe care Thiel a înființat-o după ce a co-fondat cu succes PayPal și a investit timpuriu în Facebook, a fost “una dintre primele care a început să alerteze companiile din portofoliu cu privire la riscurile de la SVB”, potrivit Financial Times.

Chiar și în timp ce Founders Fund al lui Thiel sfătuia companiile să își mute banii din bancă, o decizie care a fost învinuită pe scară largă pentru precipitarea falimentului acesteia, Thiel a declarat că a păstrat o parte din averea sa personală de 4 miliarde de dolari în bancă.

“Aveam 50 de milioane de dolari din banii mei proprii blocați în SVB”, a declarat Thiel pentru Financial Times într-un articol publicat joi, afirmând că el credea că banca nu va da faliment.

În urma celui mai mare faliment bancar din SUA de la criza financiară din 2008 încoace, capitaliștii de risc din Silicon Valley au făcut schimb de acuzații cu privire la cine a fost responsabil pentru declanșarea falimentului unei bănci importante din industria tehnologică.

Founders Fund, firma de capital de risc pe care Thiel a înființat-o după ce a co-fondat cu succes PayPal și a investit timpuriu în Facebook, a fost “una dintre primele care a început să alerteze companiile din portofoliu cu privire la riscurile de la SVB”, potrivit Financial Times. Fiind un jucător proeminent din Silicon Valley, punctul de vedere al Founders Fund cu privire la bancă s-a răspândit rapid, pe măsură ce tweet-urile înfricoșătoare și bârfele de pe chat-urile de grup au amplificat panica.

“42 de miliarde de dolari au ieșit din această bancă într-o singură zi, joi. Și, sincer, cred că unii actori au accelerat această fugă”, a declarat duminică senatorul democrat Mark Warner la ABC News. “Acest lucru s-a întâmplat atât, atât de repede”.

Pe fondul examinării rolului lui Thiel în criză, Axios a relatat că Thiel “nu a făcut parte din conversația” pentru a scoate banii fondului din Silicon Valley Bank. De asemenea, publicația de știri a precizat că recriminările privind eșecul băncii au inclus speculații cu privire la faptul că mutarea Founders Fund a fost “intenționată, ca răzbunare pentru o ranchiună necunoscută între cele două grupuri”.

“Am reacționat în conformitate cu îndatoririle noastre fiduciare”, a declarat directorul general al Founders Fund, Neil Ruthven, într-o declarație pentru Axios.

Founders Fund nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea lui Thiel sau a altor lideri ai fondului.

Guvernul SUA a acționat rapid pentru a garanta că toți deponenții de la Silicon Valley Bank își vor primi banii, inclusiv mulți dintre cei ale căror depozite depășeau nivelul tipic garantat la nivel federal de 250.000 de dolari. Contul lui Thiel a fost înghețat pentru scurt timp, dar acum are din nou acces la el, a relatat Financial Times.

Thiel este un donator republican proeminent care a susținut prima campanie a lui Donald Trump pentru Casa Albă și a sprijinit mai multe campanii de dreapta în alegerile parțiale din 2022, inclusiv ajutând la alegerea senatorului republican de Ohio JD Vance, notează The Guardian.

 

Foto: britannica.com

Comentarii

  1. “Firma sa, Founders Fund, una dintre primele care au alertat companiile cu privire la riscurile SVC” 🙂 – nu as investii in firma asta, daca si-a blocat proprii bani 🙂

  2. Parca tech bros astia erau mai destepti, pare ca sunt doar niste partenenri unreliable for business, care se panicheaza si se frustreaza ca unicornii lor nu mai cresc la cer, unicorni retarzi de altfel cu profitabilitate negativa si zero valoare pt societate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *