Miniștrii de Finanțe din zona euro se reunesc luni. “Imaginea de ansamblu este că perspectiva economică rămâne una favorabilă”, în ciuda noii variante a coronavirsului

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

Miniştrii de Finanţe din zona euro se întâlnesc luni seară pentru a discuta cele mai recente evoluţii economice şi, potrivit unor oficiali implicaţi în pregătirea acestei reuniuni, îşi vor exprima optimismul cu privire la perspectivele de creştere, deoarece economia a învăţat să se adapteze la pandemie pe parcursul ultimilor doi ani, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Apariţia variantei Omicron a coronavirusului a înmulţit îngrijorările în rândul unor economişti că economia Europei ar putea să se îndrepte spre o nouă carantină, după o evoluţie cu suişuri şi coborâşuri începând din 2020.

Însă un oficial de rang înalt implicat în pregătirea reuniunii de luni, la care vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional pentru a prezenta opinia FMI cu privire la economia zonei euro, susţine că noua variantă Omicron a crescut incertitudinea, dar nu a modificat imaginea de ansamblu.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Imaginea de ansamblu este că perspectiva economică rămâne una favorabilă. Ritmul de creştere înregistrat în trimestrul al doilea şi al treilea a fost unul rapid iar revenirea ar urma să continue”, a spus oficialul citat de Reuters, care a adăugat că şi FMI va fi la fel de optimist cu privire la revenirea zonei euro în raportul său.

În cele mai recente prognoze, publicate în luna noiembrie, Comisia Europeană estima că economia zonei euro va înregistra în acest an o creştere mai rapidă decât se aştepta anterior şi va continua să se extindă într-un ritm solid în 2022 iar deficitele publice şi datoria vor scădea. Produsul Intern Brut al zonei euro este prognozat să crească cu 5% în acest an, după o recesiune de 6,4% în 2020, pentru ca în 2022 să înregistreze un avans de 4,3% şi unul de 2,4% în 2023.

“Cred că, pe ansamblu, viziunea rămâne în continuare aceea că nu ar trebui să exagerăm situaţia ca urmare dificultăţilor create de pandemie şi că ar trebui să ne aşteptăm ca economia să se adapteze la aceste dezechilibre dintre cerere şi ofertă”, a mai spus oficialul citat de Reuters. Acesta a adăugat că în ultimi doi ani economia s-a adaptat la pandemie, a devenit mai rezistentă graţie campaniilor de vaccinare.

“În mare parte, actorii economici au pus la punct noi modalităţi pentru a lucra în contextul situaţiei create de pandemie. De acea aşteptările sunt că, deşi dinamica creată de pandemie ar putea afecta perspectiva economică, este puţin probabil ca efectele să fie atât de severe precum cele pe care le-am văzut până acum”, a mai spus oficialul.

De asemenea, la reuniunea lor de luni, miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea să îşi exprime sprijinul faţă de o recomandare a Comisiei Europene conform căreia politica fiscală ar trebui păstrată la un nivel favorabil pentru economie în cursul anului următor, dar cu o modificare a accentului de la un sprijin general spre măsuri ţintite pentru anumite sectoare.

Atât Banca Centrală Europeană cât şi Comisia Europeană şi Fondul Monetar Intern se aşteaptă ca zona euro să înregistreze o inflaţie record în acest an, datele preliminare arătând deja că în luna noiembrie rata anuală a inflaţie a atins un maxim istoric de 4,9%, însă oficialul citat de Reuters a adăugat că este vorba de un fenomen temporar şi că până acum nu există efecte secundare asupra salariilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: