Moldova a plătit grupului rus Gazprom sumele datorate pentru gazele livrate până la mijlocul lunii noiembrie

Redacția nov. 26, 2021 0 comentarii
gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor

Compania MoldovaGaz a anunţat vineri că a transferat grupului rus Gazprom sumele datorate pentru gazele livrate până la mijlocul lunii noiembrie, evitând o posibilă întrerupere în aprovizionarea celor 2,6 milioane de locuitori ai Republicii Moldova, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

“SA MoldovaGaz a transferat către SAP Gazprom plata pentru gazele naturale consumate în octombrie şi prima jumătate a lunii noiembrie curent”, a informat compania într-un scurt comunicat de presă.

Luni, purtătorul de cuvânt de la Gazprom, Sergei Kupriyanov, a declarat că Republica Moldova nu şi-a plătit la timp factura pentru gazul natural consumat. Kupriyanov a explicat că, în conformitate cu acordul semnat, MoldovaGaz este obligată să achite integral gazul livrat de Gazprom. Kupriyanov a adăugat că Gazprom a informat partea moldoveană că livrările de gaze vor fi oprite în 48 de ore.

În replică, Guvernul Republicii Moldova a aprobat vineri alocarea a circa 1,4 miliarde de lei societăţii pe acţiuni MoldovaGaz, care îi va transfera companiei ruse Gazprom pentru gazul consumat în luna octombrie şi avansul pentru luna noiembrie.

Luna trecută, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom a cerut urgentarea plăţii, inclusiv în avans. În luna octombrie, Republica Moldova a importat gaz la un tarif de aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mare decât tariful pentru alţi consumatori.

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.