Muncitori copii, descoperiți în lanțul de aprovizionare Hyundai-Kia din Alabama (Reuters)

ajin-usa-office Foto: Glassdoor

Copiii au lucrat în ultimii ani pentru cel puțin patru furnizori de piese din Alabama pentru Hyundai și Kia, a aflat Reuters. Agențiile de recrutare de personal au plasat minori migranți în fabrici în care reglementările interzic copiilor să lucreze. Autoritățile statale și federale investighează cazul.

Cel puțin patru furnizori importanți ai Hyundai Motor Co și ai firmei partenere Kia Corp au angajat copii în fabrici din Alabama în ultimii ani, a constatat o investigație Reuters, iar agențiile federale și de stat investighează dacă au lucrat copii la încă o jumătate de duzină de producători din lanțul de aprovizionare al producătorilor auto din sudul SUA.

La o uzină deținută de Hwashin America Corp, furnizor al celor două mărci de automobile din orașul Greenville din sudul statului Alabama, o fată guatemaleză în vârstă de 14 ani a lucrat în luna mai a acestui an la asamblarea componentelor de caroserie auto, potrivit interviurilor cu tatăl ei și cu oficiali din cadrul forțelor de ordine.

La fabricile deținute de producătorul coreean de piese auto Ajin Industrial Co, în orașul Cusseta din estul statului Alabama, un fost inginer de producție a declarat pentru Reuters că a lucrat cu cel puțin 10 minori. Iar alți șase foști angajați ai Ajin au declarat că și ei au lucrat alături de mai mulți muncitori minori.

În două declarații separate trimise de aceeași firmă de relații publice, Hwashin și Ajin au declarat că politicile lor interzic angajarea oricărui muncitor care nu are vârsta legală de angajare. Folosind un limbaj identic, ambele companii au declarat că nu au angajat, “din câte știm noi”, lucrători minori.

Angajarea de copii la Hwashin și Ajin nu a fost raportată anterior. Știrea urmează unui raport Reuters din iulie care a dezvăluit utilizarea de lucrători minori, unul dintre ei având doar 12 ani, de către SMART Alabama LLC, o filială Hyundai din orașul Luverne din sudul statului Alabama.

În august, Departamentul Muncii din SUA a declarat că SL Alabama LLC, un alt furnizor al Hyundai și o unitate a SL Corp din Coreea de Sud, a angajat lucrători minori, inclusiv un copil de 13 ani, la fabrica sa din Alexander City.

De atunci, nu mai puțin de 10 fabrici din Alabama care furnizează piese pentru Hyundai sau Kia au fost investigate pentru muncă cu minori de către diverse agenții de aplicare a legii sau de reglementare federale și de stat, potrivit a două persoane familiarizate cu aceste anchete. Investigațiile se desfășoară în orașele mici și în avanposturile rurale în care se află mulți dintre furnizori și agenții de recrutare a forței de muncă care îi angajează. Nu este încă clar dacă anchetele vor duce la acuzații penale, amenzi sau alte sancțiuni, au declarat cele două persoane.

Pe 22 august, o echipă de inspectori ai Departamentului Muncii și ai statului Alabama a sosit neanunțată la una dintre fabricile Ajin, potrivit unor persoane familiare cu operațiunea. La sosirea echipei, lucrătorii s-au grăbit să iasă prin spate și au părăsit incinta înainte de a putea fi interogați, a declarat unul dintre inspectori la o întâlnire a grupului de lucru împotriva traficului de persoane din Alabama luna trecută, potrivit celor două persoane care au participat. Inspecția nu a fost raportată anterior.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Muncii, Eric Lucero, a declarat pentru Reuters că Divizia de salarii și ore a agenției are o anchetă deschisă în cazul Ajin, dar a refuzat să confirme dacă ancheta are legătură cu munca copiilor.

În declarația sa, Ajin a precizat că “va coopera pe deplin” cu orice investigație a autorităților de reglementare și de aplicare a legii.

Hyundai, într-o declarație, a declarat pentru Reuters că “nu scuză și nu tolerează încălcările legislației muncii” și cere ca “furnizorii și partenerii noștri de afaceri să respecte cu strictețe legea”. Kia, la rândul său, a declarat că “condamnă cu fermitate orice practică a muncii copiilor și nu tolerează nicio practică ilegală sau lipsită de etică la locul de muncă, nici în cadrul partenerilor noștri de afaceri și al furnizorilor”.

Hyundai și Kia, cei mai mari doi producători de automobile din Coreea de Sud, sunt companii surori controlate de compania mamă Hyundai Motor Group. Ambele companii au declarat pentru Reuters că analizează practicile de angajare folosite de furnizorii lor.

Departamentul Muncii al SUA a declarat într-un dosar în instanță că SL Alabama a “încălcat în mod repetat” legea “prin angajarea unei munci opresive a copiilor”. Acesta a amendat compania cu aproximativ 30.000 de dolari. Departamentul Muncii din Alabama a amendat SL și una dintre agențiile sale de recrutare de personal cu un total de aproximativ 36.000 de dolari.

Printre copiii găsiți lucrând la uzină, a aflat Reuters, se numără doi frați guatemalezi, în vârstă de 13 și 15 ani, care au fost luați în custodie de protecție de către autoritățile federale. În timp ce lucrau la SL, frații au locuit fără părinții lor, stând cu alți muncitori din fabrică într-o casă slab mobilată, deținută de președintele agenției de recrutare de personal care i-a angajat, potrivit registrelor de proprietate, membrilor familiei și unui fost coleg de muncă intervievat la casa din Alabama.

Articolul integral AICI

Foto: Glassdoor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *