NATO a ales 30 de startup-uri europene deeptech pentru acceleratorul prin care vrea să stimuleze inovarea în domeniul apărării. UPDATE O companie fondată de un român, aleasă

Sediul NATO Sursa foto: Economedia

NATO a ales 44 de startup-uri din țările membre ale NATO pentru a participa la primul său program de accelerare, iar 30 dintre acestea sunt europene, scrie Sifted. UPDATE Unul dintre startup-urile selectate este fondat de un român.

DIANA (abrevierea de la Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic – Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord) se află în centrul eforturilor NATO de a stimula inovarea în domeniul apărării și al produselor cu dublă utilizare în cadrul alianței. Aceasta a alocat 50 de milioane de euro pe an pentru derularea programului. De asemenea, NATO a înființat un fond de investiții de 1 miliard de euro pentru a face investiții de capital în companii cu dublă utilizare.

Începând de anul viitor, întreprinderile nou înființate selectate vor participa la un program intensiv de șase luni, în timp ce cele mai de succes companii vor fi invitate să rămână în cadrul programului pentru încă șase luni. Inițial, acestea vor primi un grant de 100.000 de euro, cu o posibilă suplimentare de 300.000 de euro.

De asemenea, întreprinderile nou înființate vor beneficia de mentorat, de sprijin comercial, tehnic și de afaceri, precum și de posibilitatea de a-și testa soluțiile în centre de testare special concepute de NATO.

Prima cohortă se concentrează asupra companiilor care lucrează în special în trei domenii – reziliența energetică, detectarea și supravegherea și schimbul securizat de informații.

Iată care sunt startup-urile europene selectate pentru primul program:

Ephos – Italia

Ephos vine după ani de cercetare la Consiliul Național de Cercetare din Italia și la Universitatea Sapienza din Roma pentru a produce cipuri fotonice de înaltă fidelitate pentru dezvoltarea tehnologiei cuantice. Aceasta susține că va reduce producția de cipuri de la câteva luni la câteva zile.

G2-Zero – Spania

Înființată la Madrid în 2020 ca o filială academică, g2-Zero produce dispozitive cuantice plug-and-play.

QuadSAT – Danemarca

QuadSAT utilizează drone ca înlocuitori ai sateliților pentru a testa și calibra antenele la sol.

Dronetag – Republica Cehă

Cu sediul în Praga, Dronetag dezvoltă o soluție pentru gestionarea traficului de drone în spațiul aerian european.

Neuromorphica – Bulgaria

Există puține informații publice despre Neuromorphica.

Qubitrium – Turcia

Înființată în 2020, Qubitrium oferă soluții la probleme de criptografie cuantică, comunicare și detecție cuantică.

LevelQuantum – Italia

Startup-ul cu sediul la Milano oferă protocoale de securitate cibernetică bazate pe comunicații cuantice optice.

Vistareader – Lituania

Există puține informații publice despre Vistareader.

Secqai – Regatul Unit

Acest startup londonez dezvoltă hardware cuantic și a primit 100 de mii de lire sterline de la guvernul britanic pentru a veni cu o tehnologie de inteligență artificială de foarte mică putere, care oglindește structura neuronală a creierului uman.

Revobeam – Polonia

Există puține informații publice despre Revobeam.

AVoptics – Regatul Unit

Realizează soluții de fibră optică, fotonice, electrice și electronice pentru medii dificile, inclusiv pentru industria aerospațială.

Anzen Technology Systems – Marea Britanie

Anzen oferă servicii de securitate cibernetică de la un capăt la altul și consultanță pentru companii din sectoare precum cel farmaceutic și al instalațiilor de infrastructură critică.

GIM Robotics – Finlanda

Înființată în 2014, GIM Robotics construiește roboți inteligenți – care pot funcționa într-un mediu necunoscut și pot învăța din el – pentru a fi utilizați în industrie.

Astrolight – Lituania

Astrolight dezvoltă sisteme de comunicații laser securizate pentru companiile din domeniul aerospațial și al apărării.

Zelestium Technologies – Spania

Își propune să contribuie la producția de baterii inteligente pentru vehicule electrice pentru mobilitatea urbană și construiește o fabrică în Talavera de la Reina, Toledo.

SOTIRIA Technology – Grecia

De la Atena, SOTIRIA își propune să conducă dezvoltarea europeană a tehnologiei de detectare a inteligenței artificiale pentru aplicații aerospațiale și de apărare critice. Produsele sale sunt utilizate în domenii precum securitatea terenurilor maritime.

Aquark Technologies – Marea Britanie

Aquark susține că va produce primul dispozitiv cuantic cu atomi reci de pe piață, de mărimea unei cutii de chibrituri, care va permite adoptarea în masă a tehnologiilor cuantice pe piață.

Water Linked – Norvegia

Înființată în Trondheim în 2013, Water Linked oferă sisteme de comunicare acustică subacvatică și de poziționare subacvatică.

Elwave – Franța

Elwave produce tehnologii pentru a dota roboții submarini și industriali cu capacități de detecție și navigație la 360°.

Grayscale AI – Marea Britanie

Grayscale dezvoltă roboți complet autonomi folosind calculul neuromorfic și inteligența artificială. Grayscale AI a fost fondat în 2020 de antreprenorul român Dragoș Stanciu.

DotOcean – Belgia

Situată în Bruges, cu hub-uri în Ghent și Leuven, dotOcean construiește software pentru controlul roboților care operează în industria maritimă, civilă și de securitate.

Skarv Technologies – Norvegia

Înființată de patru doctoranzi în Trondheim, Skarv oferă software și hardware pentru operarea flotelor mari de roboți autonomi desfășurați în ocean.

Lobster Robotics – Țările de Jos

Cu sediul în Delft, în sudul Olandei, start-up-ul olandez combină fotografii ale fundului mării în hărți vizuale pentru a înțelege ce se întâmplă în acel mediu.

WPE Research & Development – Italia

Cu sediul central în Padova, acest startup dezvoltă dispozitive de generare a energiei eoliene, inclusiv o microturbină pentru orașe.

Kitepower – Țările de Jos

Kitepower, o filială a Universității Tehnice din Delft, dezvoltă alternative la turbinele eoliene existente, inclusiv sisteme mobile de energie eoliană în aer care utilizează zmeie pentru a produce electricitate. Acestea pot fi utilizate în zonele calamitate, în taberele de refugiați, pe șantierele de construcții și la festivaluri.

Goldilock Secure – Regatul Unit

Acest start-up, care își desfășoară activitatea în parcul științific al Universității din Wolverhampton, oferă o soluție brevetată de securitate cibernetică, care permite segmentarea fizică a activelor și rețelelor digitale de la distanță, fără a depinde de internet.

IONATE – MAREA BRITANIE

Startup-ul cu sediul în Edinburgh dorește să creeze o rețea electrică pregătită pentru viitor prin revoluționarea tehnologiei transformatoarelor existente: transformarea acestora în dispozitive digitale și inteligente, la un cost și dimensiuni comparabile cu cele ale dispozitivelor existente.

Ore Energy – Țările de Jos

Startup-ul cu sediul la Amsterdam lucrează la o nouă generație de soluții de stocare a energiei pe termen lung.

IceWind – Islanda

Startup-ul cu sediul în Reykjavik proiectează și produce turbine eoliene mici cu axă verticală pentru turnuri de telecomunicații și aplicații rezidențiale, cum ar fi case, cabane și ferme.

Galtec – Estonia

Startup-ul cu sediul în Tartu creează pile de combustie cu o densitate de putere foarte mare – acestea furnizează mai multă energie ocupând mai puțin spațiu în comparație cu tehnologiile concurente – care pot alimenta drone, echipamente în afara rețelei, dispozitive IoT și portabile, precum și echipamente spațiale.

Sursa foto: Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *