Noi reguli fiscale în UE. Comisia Europeană propune o reducere treptată a datoriei publice

crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay

Comisia Europeană propune o reducere treptată a datoriei publice, pe durata a 4 sau chiar 7 ani. Reforma va fi discutată în Parlamentul European și de către statele membre ale Consiliului, astfel încât să poată fi elaborate planuri specifice pentru fiecare țară în 2024, transmite Rador, care citează Euronews.

Comisia Europeană (CE) a prezentat o propunere de reformare a regulilor fiscale, care, suspendate pe perioada pandemiei, vor fi reactivate și actualizate.

Care sunt motivele acestei reforme? Și cum putem reduce datoria publică în timp ce facem investițiile necesare, în principal pentru tranziția digitală și verde? Am fost la Bruxelles și în Italia pentru a răspunde la aceste întrebări.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Datoria publică în Uniunea Europeană (UE) a atins 90% din PIB în 2020 în timpul pandemiei, apoi a scăzut la 88% în 2021 și la 84% în 2022, cu mult peste limitele stabilite de Comisie. Euronews trece în revistă propunerea de reformă a Comisiei Europene și principalele schimbări.

Niveluri mai sustenabile ale datoriei

Europa își propune să rescrie regulile fiscale privind cheltuielile publice și impozitele. Vrea ca nivelul datoriilor să fie mai sustenabil.

Multe țări au cheltuit o mulțime de bani publici în ultimii ani pentru măsuri de amortizare a impactului pandemiei de COVID-19, războiului Rusiei în Ucraina și crizei energetice.

Acum este momentul să punem ordine în finanțele publice. Aceasta înseamnă reducerea deficitelor publice sub 3% din PIB și a datoriei publice sub 60% din PIB, în conformitate cu tratatele UE.

Propunerea Comisiei are în vedere să ofere țărilor UE un control mai mare asupra modului în care ating aceste obiective, dar acestea vor trebui să își ajusteze bugetele cu minimum 0,5% din PIB, în fiecare an, până la 3%.

Se preconizează că 14 țări vor fi peste plafonul de 3% până în 2023, inclusiv Italia, Franța, România, Spania și Malta.

Reformele propuse de Comisia Europeană vizează garantarea solidității finanțelor publice și promovarea investițiilor în tranziția verde și digitală.

Prin urmare, obiectivul este o reducere treptată a datoriei publice, pe 4 sau chiar 7 ani, pentru țările care depășesc limitele, cu o abordare specifică fiecărei țări. Pe de altă parte, amenzi reduse ar fi aplicate în cazul nerespectării regulilor. De ce a ales Comisia Europeană această abordare? Am vorbit cu Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni.

“În general, dimensiunea nerealistă și complexitatea excesivă au făcute ca regulile să nu fie cu adevărat implementate. Iar ca Uniunea Europeană să aibă reguli fiscale care sunt doar pe hârtie nu este acceptabil”, spune Gentiloni.

De ce este cea mai bună abordare?

„Fiecare stat membru își va decide propria cale fiscală pentru următorii patru până la șapte ani. Fiind vorba de decizii proprii, dacă statul se abate semnificativ de la ele, Comisia poate determina aplicarea acestor decizii și, de asemenea, poate hotărî dacă executarea lor este justificată”.

Unele țări mari, precum Franța sau Italia, sunt mult peste aceste limite. Credeți că este fezabilă reducerea acestor cifre pe termen scurt?

“Cu o abordare mai graduală, cred că putem realiza ceea ce, din păcate, a fost imposibil de realizat cu regulile existente. Celebrul 60% nu va fi de mâine. Cred că ar trebui să fim deschiși în acest sens. Dar dacă traiectoria se schimbă dintr-una ascendentă într-una descendentă, va fi important pentru piețe și pentru uniunea noastră. Dar trebuie, de asemenea, să stimulăm creșterea pentru a susține sistemul nostru, care este un sistem bazat pe bunăstare și, de asemenea, pentru a aborda cantitatea uriașă de investiții care este necesară dacă” suntem serioși în ceea ce privește discursurile noastre privind tranziția verde și digitală. Avem nevoie de sprijin comun pentru investiții. Și aceasta este lecția pentru următoarea generație a UE.”

Un exemplu al acestor investiții publice poate fi găsit în Italia, în orașul Bologna, unde supercomputerul (petascale) Leonardo se pregătește să-și arate puterea considerabilă.

“Leonardo efectuează 250 de trilioane de operațiuni pe secundă. În prezent, este al patrulea cel mai puternic computer din lume”, explică Francesco Ubertini, președintele Cineca.

Leonardo este situat la centrul italian de calculatoare Cineca. A fost creat datorită unei finanțări comune de 240 de milioane de euro, distribuite între Ministerul italian al Universităților și Cercetării și inițiativa europeană public-privată EuroHPC. În curând va fi disponibil pentru proiecte de cercetare și inovare.

„Sectoarele în care Leonardo va fi folosit variază de la prognoza meteo sau lupta împotriva schimbărilor climatice, până la accelerarea dezvoltării de noi medicamente și dezvoltarea de noi produse digitale gemene în general”, spune Ubertini.

Deși datoria publică a Italiei este deja de două ori mai mare decât pragul regulilor bugetare, această investiție își propune să stimuleze competitivitatea cercetării și industriei italiene și europene.

“Această logică de cofinanțare cu statele membre dă acum roade pentru că, în acest moment, dintre cele mai puternice patru calculatoare din lume, două sunt europene. Aceasta este o noutate absolută la nivel mondial”, spune Francesco Ubertini, președintele Cineca.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.