Nuclearelectrica preia activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei E, de la Feldioara, de la Compania Națională a Uraniului, aflată în insolvență. Preț: 30 de milioane de lei

Nuclearelectrica Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Societatea Națională Nuclearelectrica SA și Compania Națională a Uraniului, în insolvență, au finalizat astăzi tranzacția referitoare la o parte a activelor aferente fluxului tehnologic al liniei de procesare a concentratului de uraniu, de la Uzina E a Sucursalei Feldioara a CNU, anunță Ministerul Energiei. Prețul achitat de cumpărător pentru active a fost de aproape 30 de milioane de lei. Ministrul Energiei subliniază că este vorba de prima tranzacție de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acționar majoritar sau unic, ceea ce, susține ministrul, “atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât și al CNU”, lucru cel puțin discutabil, având în vedere că cea de-a doua e o companie în insolvență.

Procesul a fost demarat în luna martie 2021, după o procedură de due-dilligence a ambelor companii și a fost finalizat în cursul zilei de astăzi, prin încheierea autentică a contractului de vânzare-cumpărare.

În urma contractului, Societatea Națională Nuclearelectrica SA primește dreptul de proprietate asupra clădirilor, bunurilor imobile și mobile aferente fluxului Uzinei E a Sucursalei Feldioara, “securizând circuitul nuclear integrat din România, în cadrul unui singur operator economic, după ce în luna august 2021, CNU a transferat către SNN licența de exploatare de la Tulgheș-Grințieș”, transmite Ministerul Energiei.

Predarea-primirea bunurilor a fost făcută în data de 27 decembrie 2022, iar prețul achitat de cumpărător pentru active a fost de 29.136.141 lei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că, prin finalizarea acestui transfer de active, a fost atins “un obiectiv major pentru securitatea energetică a României”. “Dacă până acum circuitul nuclear integrat era definit la nivel de principii, prin lege, el devine astăzi realitate concretă. Societatea Națională Nuclearelectrica va putea să efectueze toate operațiunile necesare acestui circuit integrat: minerit de uraniu, prin licența de la Tulgheș-Grințieș, procesarea concentratelor tehnice, prin fabrica de la Feldioara, realizarea combustibilului nuclear, prin Fabrica de Combustibil Nuclear de la Pitești, și exploatarea acestui combustibil, prin Centrala de la Cernavodă. Totodată, asistăm și la prima tranzacție de tip M&A din sectorul energetic între companii la care statul este acționar majoritar sau unic, ceea ce atestă nivelul de profesionalism atât al SNN, cât și al CNU, în insolvență”, a transmis Popescu.

Directorul General al Societății Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, a subliniat importanța strategică a achiziției și demersurile pentru reenergizarea României, depuse de către SNN: “Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităților de producție la nivelul Nuclearelectrica și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și operarea în condiții optime a FCN Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare și menținerii ciclului conbustibilului nuclear la nivel național”, a spus Ghiță.

“În acest an, este a doua tranzacție majoră pentru sectorul energetic românesc derulată de o companie aflată în insolvență, în doar 2 zile, după ce în cursul zilei de marți, 27 decembrie, a fost finalizată tranzacția aferentă Termocentralei Mintia”, a spus Alina Costinaș – Asociat coordonator al EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL Filiala București, liderul de consorțiu al administratorului judiciar al CNU, în insolvență (consorțiu format din EXPERT INSOLVENŢĂ SPRL Filiala București și AKTIV-LEX INSOLVENȚĂ SPRL).

Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *