Numărătoare inversă. Vânzarea Enel către grecii de la PPC, o chestiune de doar câteva zile

Sigla Enel. sursa: Enel sursa foto: Enel

O chestiune de câteva zile este finalizarea evaluării activelor (due diligence) și semnarea unui acord (SPA- Share Purchase Agreement) între compania elenă de electricitate PPC și compania italiană Enel pentru achiziția Enel România, scrie publicația greacă Mono News, potrivit Rador.

Negocierea vizează achiziția a 100% din activele controlate de Enel în România, în rețele de distribuție, furnizare și producție SRE, în activități la care Enel România participă cu procente de 51% până la 100%. În toate aceste activități PPC va prelua și managementul.

Potrivit ultimelor informații, Enel România este evaluată cu o Enterprise Value de 1,9 miliarde de euro și o equity value de 1,3 miliarde de euro. Pentru finanțarea achiziției, PPC a început discuții cu băncile sistemice autohtone (Eurobank, Alpha Bank, Piraeus, NBG), pentru o eventuală contractare a unui împrumut sindicalizat pe termen lung, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Adică PPC va finanța prețul de 1,3 miliarde de euro prin împrumuturi de 800 de milioane de euro și capitaluri proprii de 500 de milioane de euro și va prelua împrumuturi ale activității ENEL în România în valoare de aproximativ 550-600 de milioane de euro.

De notat că, potrivit unor surse, totalul împrumuturilor nete ale PPC la sfârșitul anului 2022 a scăzut la 1,5 miliarde de euro, față de estimarea de 2 miliarde de euro în 2022. La anunțarea rezultatelor de către PPC în a doua săptămână a lunii aprilie, compania, listată la bursa din Atena, va prezenta și importanţa achiziţiei Enel România.

Lunga negociere cu Enel

Grupul italian ENEL pune în aplicare un program amplu de vânzare de active în întreaga lume pentru a-și îmbunătăți bilanțul, care a fost puternic lovit de criza energetică. Vânzarea activității din România face parte din acest plan.

PPC a depus o ofertă angajantă pentru activele de mai sus la data de 18 noiembrie și o lună mai târziu a fost anunțată începerea negocierilor exclusive cu ENEL.

Negocierile au început pe 15 decembrie 2022, având ca dată inițială de finalizare 31 ianuarie, dar au fost prelungite. Termenul limită a fost stabilit pentru 28 februarie, dar a fost nevoie de o nouă prelungire pentru a le finaliza.

Acum discuțiile sunt în faza finală. Ultima declarație publică pe această temă a fost făcută în urmă cu două săptămâni de CEO-ul Enel, Francesco Starace, care a declarat pentru Reuters că vânzarea companiei din România evoluează în „direcția bună” și că „trebuie să lăsăm procedura să se încheie”.

El a adăugat și că se așteaptă la un acord final până la sfârșitul lunii iunie, program care include probabil toate aprobările necesare.

Ce înseamnă pentru PPC?

Prin achiziționarea Enel România, PPC va atinge foarte repede, dintr-o singură mișcare, ținta de 1 GW de proiecte de surse regenerabile și va dobândi un rol de lider pe piața energetică din România, dezvoltând economii de scară și sinergii semnificative. Pe noua piață a energiei, după această mișcare, PPC va deveni un jucător de frunte în Grecia și o putere regională pe piața din Balcani, acesta fiind unul dintre obiectivele administrației conduse de Giorgos Stassis. În același timp, își va crește potențialul de surse regenerabile cu 623 MW, dar va câștiga și o cotă semnificativă pe piața de furnizare a energiei din România.

Într-un moment în care sectorul energetic este în centrul atenției, PPC prin acest demers devine un reprezentant al Greciei și își crește încă o dată poziția pe piața balcanică, completând rolul important pe care Grecia și l-a asumat pe piața extinsă prin importante proiecte de infrastructură, cât și prin mari investiții.

Dacă PPC achiziționează 70% din filiala Enel din România, va achiziționa încă 3,1 milioane de clienți în rețeaua sa de aprovizionare și distribuție și unitățile de resurse regenerabile deținute de Enel Green Power. Enel Green Power deține 12 sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 35,7 MW și parcuri eoliene cu o capacitate de 498,4 MW, capacitatea totală fiind de 534 MW. PPC a achiziționat recent două proiecte ale companiei elene Mytilineos PV de 90 MW care vor fi operaționale din 2023, crescând puterea verde a companiei la 623 MW.

Pentru prima dată, PPC dobândește o prezență în străinătate în domeniul producției, își sporește prezența în surse regenerabile și, conform informațiilor, face acest lucru la un preț avantajos comparativ cu prețul la care sunt vândute în Grecia proiectele de surse regenerabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: