Economistul-șef al Băncii Angliei a declarat că oamenii din Marea Britanie trebuie să accepte faptul că sunt mai săraci, altfel prețurile vor continua să crească, scrie BBC.
Huw Pill a declarat la un podcast din SUA că există o “reticență în a accepta că, da, cu toții stăm mai prost”.
Ca răspuns la facturile mai mari și la alte costuri în creștere, lucrătorii au cerut creșteri salariale, iar întreprinderile au mărit prețurile, a explicat Pill.
Cu toate că salariile au crescut, ele nu au fost egale cu inflația, ceea ce înseamnă că oamenii o duc mai rău.
Inflația din Marea Britanie a fost de 10,1% în martie. Rata a scăzut luna trecută de la 10,4%, dar acest lucru nu înseamnă că prețurile sunt în scădere. Înseamnă că acestea cresc într-un ritm ușor mai lent.
Inflația în Regatul Unit a fost mai mare decât ținta de 2% stabilită de Banca Angliei. Ca răspuns la creșterea prețurilor, aceasta a majorat ratele dobânzilor, ceea ce face ca împrumutul de bani să fie mai scump.
Teoretic, această măsură ar trebui să determine oamenii să reducă cheltuielile, astfel încât cererea de bunuri să se scadă și creșterea prețurilor să încetinească.
“Cineva trebuie să accepte că e mai rău”
Huw Pill a declarat că persoanele care cer creșteri salariale și întreprinderile care cresc prețurile au contribuit la inflație și au determinat creșterea prețurilor și mai mult în întreaga economie.
“Cumva, în Marea Britanie, cineva trebuie să accepte că stă mai prost și să înceteze să mai încerce să își mențină puterea reală de cumpărare prin creșterea prețurilor, fie prin creșterea salariilor, fie prin trecerea costurilor energiei în sarcina clienților etc.”, a declarat el la podcastul Beyond Unprecedented de la Columbia Law School.
“Ceea ce ne confruntăm acum este această reticență de a accepta că, da, cu toții stăm mai rău și trebuie să ne asumăm partea noastră; de a încerca să transferăm acest cost asupra unuia dintre compatrioții noștri și de a spune: “Noi vom fi bine, dar și ei vor trebui să ne ia partea noastră”.
“Acest joc de pasare a pachetului care se întâmplă aici, acest joc este unul care generează inflație, iar această parte a inflației poate persista.”
Thomas Moore, director senior de investiții la Abrdn, a declarat pentru BBC că economistul șef al Băncii Angliei a indicat factorii punctuali care determină creșterea inflației și a spus: “nu dați vina pe noi, uitați-vă la acești factori punctuali și, de fapt, avem nevoie să ne ajutați să coborâm inflația la 2%, deoarece cu cât vă așteptați cu toții mai repede la o inflație mai mică în ceea ce privește cererile de salarii și înțelegerile pe care le obțineți cu angajatorii, cu atât va contribui la scăderea inflației”.
Cu toate acestea, Thomas Moore a declarat că a avut loc o “expansiune masivă” a masei monetare în cadrul Băncii Angliei ca urmare a pandemiei Covid.
Huw Pill nu este primul oficial al Băncii Angliei care avertizează cu privire la faptul că majorările salariale contribuie la inflație. Anul trecut, guvernatorul băncii, Andrew Bailey, a îndemnat oamenii să nu ceară creșteri salariale mari, pentru a încerca să împiedice creșterea necontrolată a prețurilor.
Comentariile sale au fost imediat întâmpinate cu reacții negative, sindicatele afirmând că sunt “nefondate”. La momentul respectiv, Downing Street și Trezoreria s-au distanțat de comentariile lui Bailey.
Ulterior, șeful Băncii Angliei a cerut întreprinderilor să fie moderate în ceea ce privește creșterea prețurilor.