Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să evalueze impactul monedei euro digitale asupra sistemului bancar din zona euro înainte de orice decizie finală cu privire la potenţiala lansare a acesteia, consideră guvernatorul adjunct al băncii centrale a Spaniei, Margarita Delgado, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
CE urmează să decidă în octombrie dacă va continua introducerea euro digital, care urmăreşte să rezolve deficitul de furnizori europeni de servicii de plată.
În iunie, Uniunea Europeană a propus creşterea concurenţei în sectorul plăţilor, acordând sprijin jurudic unui euro digital, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie acceptat ca formă de plată.
”Emiterea unui euro digital nu ar trebui să fie în detrimentul stabilităţii sistemului financiar”, a spus Delgado, adăugând că, în ciuda solidităţii sectorului bancar din zona euro, ”nu putem ignora elementele care ar putea afecta competitivitatea şi rentabilitatea băncilor.”
Delgado, care face parte, de asemenea, din consiliul de supraveghere al BCE şi se numără printre principalii candidaţi pentru a deveni noul său director de supraveghere, a declarat că este important să se evalueze impactul global al monedei euro digitale asupra lichidităţii băncilor, ca urmare a transferului de bani din conturile bancare către portofele digitale pentru euro.
Un euro digital ar oferi o soluţie de plată bazată pe infrastructura europeană şi acceptată în întreaga zonă euro, a spus ea.
Ar putea fi implementate diferite instrumente pentru a evita consecinţele nedorite pentru stabilitatea financiară, cum ar fi stabilirea unei limite de aproximativ 3.000 de euro (3.200 de dolari) pentru suma de euro digitali pe care o pot deţine utilizatorii, a spus Delgado, potrivit unui discurs publicat pe site-ul Băncii Spaniei.
Plăţile electronice în UE au crescut de la 184.2oo miliarde de euro în 2017 la 240.000 miliarde de euro în 2021, accelerate de pandemia Covid-19.