Guvernul olandez și-a exprimat îngrijorarea față de autoritățile de la Budapesta, după ce guvernul lui Viktor Orban a blocat vânzarea filialei locale a Aegon NV către Vienna Insurance Group AG, transmite Bloomberg. care citează surse apropiate discuțiilor.
Protestul a fost transmis pe cale diplomatică, au precizat sursele citate, care au preferat să-și păstreze anonimatul. Autoritățile olandeze și ungare au refuzat să comenteze, ca și Aegon și Vienna Insurance.
Ungaria a refuzat în această lună săa aprobe o componentă esențială a unui acord de 830 milioane euro privind vânzarea operațiunilor Aegon către Vienna Insurance. Dacă guvernele europene blochează frecvent acorduri de vânzare pentru a preveni crearea de monopoluri, pierderea de locuri de muncă sau din rațuni de securitate națională, intervenția administrației Orban a stârnit semne de întrebare, deoarece nu este legată de astfel de motive.
Blocarea acordului este bazată pe strategia Ungariei de a crea „campioni naționali” în economie, inclusiv în domeniul financiar, unde este în curs de derulare fuziunea a trei bănci. Guvernul acționează de asemenea prin mutarea de active către entități apropiate partidului de guvernământ.
“Ungaria a devenit lider în Europa în ceea ce privește intervenția statului în economie,” afirmă Peter Akos Bod, fost guvernator al băncii centrale și profesor de economie la univeristatea Corvinus din Budapesta. “Blocarea acestui acord ar putea să suprindă multă lume dar de fapt este în conformitate cu acest trend.”
Dacă această tranzacție eșuează, o serie de actori locali ar putea lua locul Vienna Insurance, cum este cazul asigurătorului Cig Pannonia Nyrt. au afirmat două surse din industria financiară.
Cig este deținută în proporție de aproape 25% de Opus Global Nyrt, un holding deținut de un apropiat al premierului Viktor Orban, Lorinc Meszaros.
Veto-ul exprimat de autoritățile ungare este cu atât mai surprinzător cu cât vine din partea minsiterului de Interne, și nu din partea ministerului Finanțelor, care a fost implicat în discuții, au precizat surse anonime.
Baza legală pe care și-a bazat guvernul decizia a fost creată în ultimul moment.
Cu două zile înainte ca Vienna Insurance și Aegon să anunțe intenția acestui acord în 30 noiembrie, Ungaria a amendat o lege privind protecția sectoarelor strategice împotriva tentativelor ostile de preluare prin includerea în rândul țărilor vizate de legislație a statelor din UE și a Elveției, precum și a prestatarilor de servicii financiare precum asigurători și fonduri de investiții.