OMV Petrom spune că va continua investițiile strategice, în ciuda volatilității anticipate a prețurilor/ Compania plănuiește investiții în valoare de 11 miliarde de euro până în 2030

Christina Verchere Foto: Ovidiu Micsik / InquamPhotos

Principalul grup românesc de petrol și gaze OMV Petrom  va continua să deruleze investiții în conformitate cu obiectivele sale strategice, în ciuda așteptărilor că volatilitatea pe piețele de mărfuri va persista, a declarat pentru SeeNews Christina Verchere, CEO-ul companiei.

“Vom continua să investim și în anii următori, pe baza direcțiilor strategice, pentru a furniza energie într-un mod sustenabil”, a declarat Verchere într-un interviu recent acordat SeeNews.

OMV Petrom plănuiește investiții în valoare totală de 11 miliarde de euro până în 2030. Peste 35% din acestea vor fi direcționate către proiecte cu emisii reduse și zero de carbon. Al doilea pilon strategic presupune modernizarea și decarbonizarea operațiunilor actuale. Investițiile în rafinăria Petrobrazi vizează optimizarea și pregătirea instalației pentru proiecte avansate de biocombustibili și hidrogen.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În iulie, OMV Petrom a finalizat retehnologizarea rafinăriei, în urma unor investiții în valoare totală de 400 de milioane de lei (88,7 milioane de dolari/80,5 milioane de euro). Cea de-a treia direcție strategică a investițiilor viitoare vizează creșterea la 70% a ponderii gazelor naturale în producția de hidrocarburi, proiectul offshore Neptun Deep jucând un rol important.

În primele nouă luni ale anului 2023, compania și-a văzut profitul net scăzând cu 72% față de anul precedent, la 2,548 miliarde de lei, din cauza prețurilor internaționale semnificativ mai mici la energie și a cererii reduse de gaze, puse în contrast cu condițiile de piață fără precedent de anul trecut.

“În concluzie, am avut o performanță operațională bună, care a contrabalansat scăderea semnificativă a prețurilor și noile taxe plătite la bugetul de stat”, a comentat Verchere.

“Pentru perioada următoare, ne așteptăm ca volatilitatea prețurilor materiilor prime să persiste, mai ales având în vedere incertitudinile geopolitice”, a adăugat ea.

Întreruperile planificate la rafinăria Petrobrazi și la centrala electrică Brazi au dus, de asemenea, la o producție internă mai mică de combustibili și electricitate, a adăugat ea. Acest lucru s-a reflectat într-o scădere cu 38% a rezultatului operațional al CCS curat al companiei, care s-a ridicat la 6,2 miliarde de lei în cele nouă luni până în septembrie.

“[…] în România au fost introduse o serie de măsuri fiscale și de reglementare, care se reflectă în rezultatele companiei”, a spus Verchere. În scăderea rezultatului net s-a reflectat și plata de către OMV Petrom a unei contribuții de solidaritate de 2,355 miliarde de lei pentru profituri excepționale din țițeiul rafinat procesat pentru anii 2022 și 2023.

Neptun Deep va livra gaze din 2027

OMV Petrom a atribuit 80% din acordurile de execuție pentru proiectul său offshore Neptun Deep din Marea Neagră și este pe cale să înceapă forajul în siguranță în 2025, primele livrări de gaze fiind așteptate în 2027, potrivit lui Verchere.

“Proiectul Neptun Deep avansează conform planului, iar acest lucru este foarte important pentru noi toți din perspectiva accesului la gaze naturale, dar și din punct de vedere economic […] Recent am asigurat platforma de foraj și serviciile integrate de foraj, prin contracte semnate cu Transocean, respectiv Haliburton Energy Services România și Newpark Drilling Fluids Eastern Europe, în valoare cumulată de aproape 0,5 miliarde de euro”, a spus Verchere.

După ce a primit aprobarea autorităților de reglementare în luna august, dezvoltarea proiectului de gaze Neptun Deep a demarat în baza unui contract de 1,6 miliarde de euro cu compania multinațională italiană de servicii petroliere Saipem și unitatea sa din România. Saipem urmează să asigure dezvoltarea principalelor instalații offshore, executând lucrări de inginerie, achiziții și construcții.

Împreună cu producătorul de gaze naturale Romgaz , OMV Petrom a alocat 4 miliarde de euro pentru etapa de dezvoltare a Neptun Deep, care se estimează că va genera 100 de miliarde de cm de gaze naturale, a precizat Verchere.

Investiți în regenerabile

Cu 3,7 miliarde de euro alocate pentru proiecte cu emisii de carbon scăzute și zero, OMV Petrom “lucrează pentru a dezvolta un portofoliu mai verde și mai diversificat prin investiții în surse regenerabile, biocombustibili, mobilitate alternativă și noi tehnologii”, a precizat Verchere.

Compania a pus ochii pe un portofoliu de energie solară cu o capacitate instalată de aproximativ 1 GW. Un parteneriat cu producătorul de electricitate de stat Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) promite să livreze parcuri fotovoltaice (PV) cu o capacitate cumulată de 450 MW pentru 400 de milioane de euro. Lucrările de execuție vor începe odată cu atribuirea contractului, iar cele mai recente evaluări prevăd furnizarea de energie electrică în rețea până în 2025.

Un acord de achiziție cu dezvoltatorul danez de proiecte energetice Jantzen Renewables pentru mai multe parcuri fotovoltaice din județul Teleorman va extinde, de asemenea, portofoliul solar al OMV Petrom cu încă 710 MW. Potrivit lui Verchere, se estimează că tranzacția se va încheia până în al doilea trimestru al anului 2024, odată ce proiectele vor ajunge în faza de “ready-to-build”. Se estimează că lucrările de construcție vor dura între 18 și 24 de luni, iar proiectele vor deveni operaționale în 2026.

Biocombustibilii sunt planificați să aibă pondere de 15% în producția de carburanți a OMV Petrom până în 2030.

“România are un potențial ridicat în acest sens, datorită sectorului agricol mare al țării”, a explicat Verchere.

“Am făcut deja pași importanți pentru a crește ponderea biocombustibililor. În 2022, Petrobrazi a devenit prima rafinărie certificată din țară capabilă să producă SAF (combustibil sustenabil pentru aviație) și HVO (ulei vegetal hidrotratat) prin co-procesarea materiilor prime biologice. De asemenea, luăm în considerare extinderea capacității de producție pentru a produce carburanți sustenabili dintr-o gamă largă de materii prime reziduale, cum ar fi uleiul de gătit uzat”, a adăugat ea.În noiembrie, OMV Petrom a semnat, de asemenea, un acord pentru a achiziționa 50% din Respira Verde, o companie locală care colectează ulei de gătit uzat, în vederea facilitării accesului la surse sigure de materii prime pentru biodiesel și combustibil sustenabil pentru aviație. Tranzacția ar urma să fie finalizată în primul trimestru al anului 2024, în așteptarea îndeplinirii anumitor condiții, inclusiv a aprobării din partea organismelor de reglementare, a precizat compania într-un comunicat de presă la acea vreme.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.