Organisme globale de reglementare a burselor au început să monitorizeze companiile de achiziţii cu scop special

bursa actiuni sursa foto: Pexels.com

Mai multe organisme globale de reglementare a pieţelor bursiere au anunţat marţi că au început să monitorizeze companiile de achiziţii cu scop special (SPAC), din cauza posibilelor temeri privind aspectele ce ţin de reglementare, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

SPAC-urile sunt companiile de “faţadă”, create de investitori cu un singur scop, să strângă bani printr-o listare pe bursă doar pentru a cumpăra alte companii. Aceasta este o formă de investiţie care a crescut exploziv anul trecut pe Wall Street, a luat având în Europa pe parcursul acestui an şi acum se răspândeşte şi pe pieţele emergente.

“Deşi SPAC-urile pot oferi surse alternative de finanţare şi a furniza oportunităţi pentru investitori, ele pot ridica, de asemenea, unele îngrijorări legate de reglementare”, a anunţat într-un comunicat Organizaţia Internaţională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

IOSCO, o asociaţie de organizaţii care reglementează pieţele mondiale de valori mobiliare şi futures, printre membrii căreia se regăsesc Securities & Exchange Commission din SUA, Financial Conduct Authority din Marea Britanie şi organismele de reglementare din Uniunea Europeană, Asia, America Latină şi Africa, a subliniat că noua sa reţea dedicată SPAC-urilor s-a întâlnit luni pentru prima dată pentru a face schimb de informaţii.

“Sunt încântat de faptul că atât de mulţi membri ai IOSCO s-au alăturat reţelei dedicată SPAC-urilor pentru a-şi împărtăşi experienţele cu privire la listările publice iniţiale non-tradiţionale via SPAC şi a discuta aspectele care se prefigurează cu privire la protecţia investitorilor şi funcţionarea corectă, ordonată şi eficientă a pieţelor”, a declarat Jean-Paul Servais, preşedintele Autorităţii de supraveghere a pieţelor financiare din Belgia şi de asemenea vice-preşedintele Consiliului director de la IOSCO.

Organizaţiile de supraveghere care sunt membre ale IOSCO au puterea de a lua măsuri pentru protejarea investitorilor în jurisdicţiile lor.

Potrivit unor date publicate anterior, fuziunile şi achiziţiile încheiate la nivel mondial în al doilea trimestru au depăşit orice record. Tranzacţii în valoare de 1.500 de miliarde de dolari au fost anunţate în perioada aprilie-iunie, mai mult decât în orice alt trimestru al doilea şi în creştere cu 13% faţă de precedentul record înregistrat în primul trimestru al acestui an. În pofida freneziei, în al doilea trimestru s-a înregistrat un declin al listărilor SPAC, companiile create doar pentru a cumpăra alte companii. Scăderea activităţii companiilor SPAC a fost însă contracarată de fuziunile şi achiziţiile finanţate de fondurile de private equity, care au crescut cu 152% în primele şase luni ale anului până la 512 miliarde de dolari, reprezentând 18% din volumul global de M&A.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: