Pakistanul intensifică măsurile de combatere a evaziunii fiscale: plătiți sau vă pierdeți telefonul

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Telespectatorii televiziunilor din Pakistan au fost bombardați în această iarnă cu o serie de reclame amenințătoare: plătiți-vă impozitele sau riscați să vă pierdeți conexiunile la telefonul mobil, cele la gaz sau la electricitate, scrie Financial Times.

Reclamele, difuzate de autoritatea fiscală din Pakistan, indică o provocare persistentă pentru guvern: țara are una dintre cele mai slabe performanțe din lume în ceea ce privește colectarea impozitului pe venit.

Eșecul Islamabadului de a-și îmbunătăți colectarea de taxe, care a forțat țara să se confrunte cu deficite fiscale mereu ridicate, ar putea pune în pericol un program de salvare de 3 miliarde de dolari al FMI care a evitat o criză economică și riscă să arunce țara din nou în turbulențe înainte de alegerile de anul viitor, au avertizat analiștii.

Acordul cu FMI a oferit o ușurare pe termen scurt, după ce deficitul balanței de plăți a generat temeri privind o incapacitate de plată externă. Dar acesta a cerut Islamabadului să își lărgească baza de impozitare și să crească anumite taxe, măsuri pe care politicienii au fost reticenți să le adopte.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a îndemnat la începutul acestui an Pakistanul să ia măsuri “pentru a putea funcționa ca țară și pentru a nu ajunge într-un loc periculos în care datoria sa trebuie restructurată”.

“Cei care pot, cei care fac bani buni, sectorul public, sectorul privat, trebuie să contribuie la economie”, a spus ea.

Raportul dintre impozite și PIB al Pakistanului în 2021 a fost puțin peste 10%, puțin mai bun decât cel din Laos și aproximativ jumătate din media din regiunea Asia-Pacific, potrivit unui raport al OCDE.

Consiliul Federal al Veniturilor (FBR) a stabilit un obiectiv de venituri fiscale de 9,4 miliarde de rupii (33 miliarde de dolari), în consultare cu FMI, pentru actualul exercițiu financiar care se încheie în iunie 2024, în creștere față de impozitele de 7,1 miliarde de rupii din anul precedent, care au fost sub obiectivul său de 7,6 miliarde de rupii.

Dar promisiunile de a se înăspri cu evazioniștii fiscali cunoscuți nu s-au tradus încă în acțiuni, iar economiștii au subliniat eșecul istoric al guvernului de a închide lacunele fiscale. Mai puțin de două procente din populație sunt contribuabili înregistrați, potrivit a doi oficiali FBR, cifră care include și angajații guvernamentali.

Un grup care se bucură de scutiri de lungă durată este reprezentat de proprietarii de terenuri agricole, un lobby puternic a cărui producție contribuie cu aproximativ 24% la economia pakistaneză, potrivit Biroului de Statistică din Pakistan.

“Odată ce acorzi imunitate unei anumite clase, și ceilalți primesc mesajul că pot rămâne în afara sistemului [fiscal]”, a declarat un economist occidental care a vorbit sub rezerva anonimatului.

De ani de zile, deficitul de taxe al Pakistanului a fost compensat de asistența externă pentru susținerea de către guvern a priorităților de securitate occidentale în Afganistanul vecin. Potrivit oficialilor pakistanezi, țara a primit până la 20 de miliarde de dolari în asistență economică și militară de la atacurile de la 11 septembrie 2001, deși aceștia susțin că a fost compensată de pierderile cauzate de terorism și de fuga de capital.

Shabbar Zaidi, fostul șef al FBR sub conducerea fostului prim-ministru Imran Khan, a atribuit eșecul de a consolida respectarea obligațiilor fiscale mai degrabă “lipsei de intenție” a clasei conducătoare a țării decât lipsei “mijloacelor disponibile” pentru a impune respectarea obligațiilor fiscale.

Potrivit analiștilor, guvernele succesive nu au reușit să adopte măsuri dure de aplicare a legislației fiscale de teamă de a nu supăra interesele puternice ale mediului de afaceri care au legături cu partidele politice, precum și populația în general.

Oficialii trebuie să fie văzuți ca lucrând “într-un mod corect și transparent” dacă speră să încurajeze respectarea obligațiilor fiscale pentru a-și atinge obiectivele de colectare, a declarat Abid Hasan, fost consilier al Băncii Mondiale la Islamabad.

Având în vedere că alegerile parlamentare vor avea loc în februarie, guvernul premierului interimar Anwar ul Haq Kakar are puțin timp la dispoziție pentru a da curs angajamentelor asumate de Islamabad.

Un diplomat occidental de la Islamabad, care a solicitat anonimatul, a declarat că principalele partide politice “nu au apetitul” de a întreprinde reforme fiscale radicale.

“Pentru ele, [reformele] ar fi un risc prea mare, provocând o reacție negativă” în interiorul propriilor partide, a adăugat diplomatul.

Subminând mesajul public, FBR a permis personalului său să amâne cu o lună termenul de depunere a declarațiilor fiscale din noiembrie, atrăgând acuzații de standarde duble.

“Acordarea de facilități funcționarilor fiscali în locul contribuabililor obișnuiți nu numai că este împotriva politicilor transparente și de consolidare a încrederii ale FBR, dar creează, de asemenea, un impact negativ asupra eforturilor FBR de a lărgi baza de impozitare”, a scris Asociația Baroului Fiscal din Pakistan într-o scrisoare adresată FBR, consultată de Financial Times. Doi oficiali FBR au confirmat pentru FT că au prelungit termenul limită pentru a putea colecta mai multe taxe.

sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *