Partenerii comerciali ai UE acuză blocul că pune în pericol industriile de export din cauza planului privind taxa pe carbon

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Partenerii comerciali ai UE au criticat planul blocului de a introduce prima taxă la frontieră pe emisiile de dioxid de carbon din lume, afirmând că pune în pericol industriile de export, scrie Financial Times.

Planul a fost convenit săptămâna aceasta și urmează să fie finalizat la sfârșitul săptămânii, însă mai multe țări în curs de dezvoltare au început deja să negocieze cu Bruxelles pentru a obține derogări.

De asemenea, planul a atras critici din partea unor țări precum SUA și Africa de Sud, care au declarat că mecanismul de ajustare la frontiera de carbon (CBAM) va penaliza în mod nedrept producătorii lor. Măsura va fi prima taxă de import majoră din lume pe emisiile de gaze cu efect de seră.

UE consideră CBAM ca fiind o parte esențială a eforturilor sale de a ajunge la emisii nete zero până în 2050, susținând că va încuraja simultan țările din afara blocului să își decarbonizeze sectoarele industriale.

„CBAM este doar o modalitate de a amenința țările terțe că ar trebui să își actualizeze și ele ambițiile în ceea ce privește clima”, a declarat Mohammed Chahim, un politician socialist olandez care a condus negocierile privind legea pentru Parlamentul European.

Marți s-a ajuns la un acord provizoriu cu privire la CBAM; legislatorii UE negociază în acest weekend ultimele detalii, inclusiv datele specifice pentru introducerea sa treptată.

Taxa va impune importatorilor să cumpere certificate pentru a-și acoperi emisiile, pe baza unor calcule legate de propriul preț al carbonului din UE. Sectoarele care vor fi afectate de această taxă sunt fierul, oțelul, cimentul, aluminiul, îngrășămintele, hidrogenul și producția de energie electrică. O perioadă de probă urmează să înceapă în octombrie 2023.

UE intenționează să extindă sistemul la alte sectoare, inclusiv la autoturisme și produse chimice organice, dacă va fi considerat un succes.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *