Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită un plan de relansare a sectorului cu termene clare şi care să includă, printre altele, deconectarea HoReCa de la rata incidenţei de orice fel începând cu 1 iunie 2021, o creştere a salariului minim pentru acest domeniu de activitate, similară celei din sectorul de construcţii, şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%.
Potrivit unui comunicat al FIO transmis marţi AGERPRES, operatorii din turism cer autorităţilor şi scăderea la jumătate a impozitelor şi taxelor locale atât pentru anul acesta cât şi pentru anul următor, decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent.
“Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii consideră că a venit momentul ca Guvernul să deschidă o uşă largă acestei industrii, ajunsă aproape în pragul falimentului, şi să lanseze un plan de redresare, cu termene clare care să includă cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa: deconectarea domeniului HoReCa de la rata incidenţei de orice fel, reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii cât şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent, introducerea unei facilităţi fiscale pe salarizare şi creşterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcţii, pentru HORECA. De asemenea, Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii solicită reducerea cu cel puţin 50% a tuturor taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2021 şi 2022 şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, rambursarea rapidă a creanţelor reprezentând TVA, deblocarea Măsurii 2 şi remedierea situaţiei aferente Măsurii 3 şi amânarea ratelor la credite precum şi regândirea procesului de eşalonare a datoriilor provenite din taxe şi impozite”, se precizează în documentul citat.
Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii transmite Guvernului că măsurile de relaxare, aşa cum au fost prezentate în ultimele zile, lasă loc doar de presupuneri şi speranţe mai mult decât de certitudini.
Potrivit organizaţiei, industria ospitalităţii a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la începutul pandemiei, ajungând acum să funcţioneze mai mult din inerţie şi nicidecum pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant şi stabil.
“De la începutul campaniei de vaccinare ne-am manifestat sprijinul direct pentru acţiunile desfăşurate de Guvern şi am stabilit împreună cu autorităţile, în cadrul unor întâlniri directe, că acesta ar putea fi un ultim mare pas pe care să-l facem împreună pe drumul spre normalizarea situaţiei. Pentru noi, o înţelegere verbală este echivalentă cu un contract şi ne aşteptam la respectarea lui fără ezitare. Misiunea noastră nu poate fi în nici un caz confundată cu cea a guvernanţilor, noi fiind doar un canal de comunicare pozitiv şi deschis care poate doar impulsiona vaccinarea. Asta înseamnă că am susţinut campania – o facem încă – dar, în lipsa unor decizii oficiale – nu putem face nimic mai mult”, a declarat Corina Macri, preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii (FIO).
Mai mult, potrivit reprezentanţilor FIO, de-a lungul acestor luni, industriei ospitalităţii i-au fost mereu promise ajutoare financiare eficiente, aşa cum s-a întâmplat în multe dintre ţările europene, şi măsuri cu o direcţie clară în aşa fel încât să poată fi estimaţi paşii de urmat.
“Ajutoarele financiare au fost inconstante şi târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârşire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate. Membrii Federaţiei Patronale a Industriei Ospitalităţii semnalează faptul că au ajuns, astfel, să fie hărţuiţi de bănci, controale, să nu mai aibă capacitatea de a-şi plăti furnizorii. Vrem un plan de redresare, cu termene clare, care să includă cu adevărat cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa”, se mai arată în comunicat.
Federaţia Patronală a Industriei Ospitalităţii solicită Guvernului României să ia exemplul altor ţări din Europa, unde a existat un plan calendaristic respectat pentru ajutoarele financiare şi un altul pentru restricţii şi relaxări.
“Condiţiile puse, atât public cât şi la întâlnirile noastre directe, un prag de 5 milioane de vaccinaţi pentru un plan de relaxare ambiguu, duc mai degrabă spre situaţia în care, dacă pragul nu este atins la 1 iunie, cei vaccinaţi sunt pedepsiţi laolaltă cu cei nevaccinaţi”, afirmă sursa citată.
Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural înseamnă, de fapt, condiţii mai restrictive de desfăşurare a evenimentelor atât pentru public cât şi pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor şi normelor sanitare agreate de INSP şi de Ministerul Sănătăţii, subliniază reprezentanţii sectorului HoReCa.
“După un an de zile în care publicul a putut participa la evenimente fără dovada situaţiei medicale, începând de astăzi, deşi rata de infectare este mult sub nivelul celei de acum câteva luni, acest lucru nu mai este posibil”, explică aceştia.
Membrii Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii, care reprezintă interesele sectorului ospitalităţii în contextul în care este afectat puternic de efectele crizei Coronavirus, sunt Horetim Timişoara, Horeca Transilvania Cluj, Resto Constanţa, Asociaţia Horeca Oltenia, Dolj, Asociaţia HoReCa Bacău, Asociaţia Patronală Horeca Argeş, Asociaţia HORECA Neamţ şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni.
Sursa: Agerpres / Sursa foto: Pixabay