Patru modalități prin care poți deveni mai puțin dependent de telefonul mobil la muncă sau în viața personală

telefon mobil, mesaje text, SMS Sursa foto: pixabay.com

Un american își verifică telefonul, în medie, de 144 de ori pe zi și petrece patru ore și 25 de minute utilizându-l, potrivit unui sondaj realizat de Reviews.org. Mai mult, 57% dintre participanții la sondaj spun că se consideră dependenți. Unul dintre motivele pentru care îți verifici telefonul de mai multe ori pe zi este faptul că ești tentat de a răspunde la mesaje sau de a vedea cele mai recente notificări. Din fericire, există multe lucruri pe care le poți face pentru a reduce această tentație, făcându-l mai puțin distractiv, scrie publicația FastCompany.

Reduce din timpul petrecut pe telefonul mobil

Primul pas este să înțelegi cât de mult folosești telefonul. Reduceți cu atenție utilizarea telefonului săptămânal pentru a determina cum îți petreci timpul.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Lucas Ochoa, CEO și fondator al Automat, o start-up de automatizare a fluxului de lucru AI, recomandă folosirea unei aplicații care să limiteze timpul petrecut pe telefonul mobil. Astfel de aplicații sunt mai multe destinate părinților care doresc să monitorizeze și să restricționeze utilizarea telefonului copiilor lor, dar poate fi util și pentru schimbarea propriului comportament.

„Poți folosi astfel de soluții pentru a impune limite de timp mai ales pentru aplicațiile care te distrage în mod special,” spune Ochoa. „De exemplu, am setat o limită de 15 minute pentru Instagram, asigurându-mă că nu depășesc 15 minute pe zi, permițându-mi să mă bucur de ea fără exces.”

Alege un alt fundal pentru telefonul mobil

Mulți oameni adaugă o fotografie preferată ca fundal pe ecranul de blocare și de start. Mitchell Creasey, antrenor executiv și principal la firma de dezvoltare a leadershipului The President’s Coach, recomandă și el să alegi un fundal de telefon negru.

„Am învățat asta din articolul lui Kashmir Hill din The New York Times și chiar funcționează,” spune el. „Face ca telefonul tău să fie mult mai puțin atrăgător și mult mai concentrat pe esență. Ai fi șocat cât de neinteresantă devine rețeaua de socializare atunci când toate imaginile arată la fel.”

Athwal și-a schimbat, de asemenea, imaginile aplicațiilor în alb și negru. „Am descoperit o aplicație numită Telefon Minimalist, care înlocuiește pictogramele aplicațiilor cu altele mult mai plictisitoare, pentru a opri captarea atenției,” spune el.

Elimină aplicațiile care te distrag 

Dacă rețelele de socializare sunt o problemă pentru tine, ia în considerare ștergerea aplicațiilor de pe telefon, spune Naser. „Rețelele de socializare pot fi o mare pierdere de productivitate,” spune el. „Eliminarea acestor aplicații de pe telefonul tău este una dintre cele mai eficiente modalități de a reduce timpul petrecut pe ele. Încă poți accesa rețelele de socializare pe computer, dar scopul este să faci utilizarea ta mai intenționată.”

Catherine Price, autoarea cărții How to Break Up with Your Phone: Planul de 30 de zile pentru a-ți recâștiga viața, aseamănă aplicațiile problematice cu alte obiceiuri dăunătoare. „Dacă încerci să renunți la fumat, ar fi destul de prost să ai un pachet de țigări în buzunar,” scrie ea pe Substack. „La fel este și pentru aplicațiile de pe telefoanele noastre: Dacă știi că Instagram este o problemă pentru tine, de ce este pe ecranul de start? Sau instalat pe telefonul tău în general?”.

Folosește-l ca pe un telefon mobil

În cele din urmă, gândește-te la cum era înainte utilizat telefonul mobil. Dacă îți amintești de vremea înainte de smartphone-uri, știi că având un telefon fix cablat la un perete și nu la îndemână îl făcea mai puțin atractiv. Creasey sugerează să tratezi telefonul tău mobil ca și cum ar fi un telefon fix.

„Întreabă-te, ‘Unde ar merge telefonul fix dacă aș avea unul?'” întreabă el. “Pune [telefonul] acolo și lasă-l acolo până când ai nevoie sau vrei să-l folosești. Și când termini de folosit, pune-l înapoi în locul său.”

Creasey recomandă să alegi un loc în casa ta care este la îndemână.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: