Piața imobiliară, la început de an. Analiză Storia: Cum au evoluat prețurile cerute pe apartamente în marile orașe din țară

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prețul mediu cerut pe apartamentele din București în februarie a crescut cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut, în vreme ce media pentru zece mari orașe din țară a fost o creștere de 7,4%, arată cea mai recentă analiză a platformei imobiliare Storia.ro

În luna februarie, românii au vizualizat cu 10% mai puține pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna ianuarie și au realizat cu 10% mai puține contactări, o tendință previzibilă și totodată o consecință a faptului că luna februarie este o lună mai scurtă – media zilnică a vizitelor de pe platformă fiind, de fapt, cu 3% mai mare comparativ cu luna anterioară, iar numărul mediu de contactări pe zi rămânând constant față de luna ianuarie, conform datelor Storia.ro, platforma imobiliară cu cele mai multe anunțuri. Mai mult, durata de viață a anunțurilor active, care reflectă cât timp le este necesar proprietăților să fie prezente pe platformă înainte de a găsi cumpărător, a fost în scădere față de luna ianuarie, cu 8%.

În ceea ce privește tranzacțiile imobiliare individuale încheiate deja în luna februarie, conform datelor ANCPI, s-a înregistrat o creștere de 37% față de luna ianuarie 2023. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, se observă totuși o scădere de 24% la nivelul tranzacțiilor încheiate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Evoluția prețurilor în București

Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 4% față de luna februarie 2022.

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate. Astfel, în București, prețurile din sectoarele 1 și 4 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 3 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 5 și 6 au avut o creștere temperată, de 1%,potrivit datelor Storia.

Cât despre locuințele noi, prețurile au avut creșteri medii față de luna anterioară astfel: creșteri de 1% în sectorul 4, de 2% în sectorul 3, de 3% în sectorul 1 și de 4% în sectorul 2. Singurul sector în care s-au înregistrat ușoare scăderi, de 1%, este sectorul 6.

În luna februarie, la ANCPI s-au înregistrat 3.296 tranzacții cu unități individuale în capitală, cu 16% mai multe față de luna anterioară, dar cu 24% mai puține ca în aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețurilor în top 10 orașe

Analizând cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală ponderată de  7.4%, raportată la numărul de anunțuri per oraș (februarie 2023 vs. februarie 2022), și un preț mediu ponderat de 1.489 euro/metru pătrat, arată analiza Storia.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, pe platforma Storia.ro se observă o majorare medie de 1% în februarie 2023, față de luna precedentă. În timp ce prețurile au stagnat în Brașov, Iași, Craiova, creșterea cea mai mare s-a înregistrat în Cluj-Napoca (+3%). Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din orașele analizate au crescut cu 5%, în medie, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu (+11%) și Iași (+12%).

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat scăderi mici, de până la 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 7%, în comparație cu februarie 2022. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este la Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi este cu 15% mai mare, dar și la Arad, unde s-a înregistrat o creștere de 11%.

Disclaimer: Articolul conține datele actualizate, transmise de autorii analizei într-o erată în cursul zilei de 10 martie. Menționăm că Economedia a solicitat cu o zi înainte clarificări privind neconcordanțe între procentele transmise pentru piața capitalei.

Cifrele inițiale transmise/ publicate: Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 6.5% față de luna februarie 2022, iar pentru cele mai mari 10 orașe 8,6% și un preț mediu ponderat de 1.432 euro/metru pătrat. Prețurile apartamentelor noi au înregistrat scăderi mici, de până la 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 6%, în comparație cu februarie 2022. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: