Pe piața muncii din Ungaria poate fi observată o situaţie duală ciudată: șomajul și ocuparea forței de muncă cresc în același timp. Motivul acestui fenomen nu poate fi altul decât creșterea costului vieții, scrie Világgazdaság, potrivit Agenției de presă Rador.
În continuare nu se văd scene dramatice pe piața muncii din Ungaria, deși numărul șomerilor a crescut față de anul trecut, însă a crescut și rata de ocupare a forței de muncă, rezultă din datele publicate vineri dimineaţă de Oficiul Central de Statistică (KSH) din Ungaria.
În aprilie, numărul mediu al persoanelor angajate cu vârsta cuprinsă între 15 și 74 de ani a fost de 4,71 milioane, cu 29 de mii mai mult decât în urmă cu un an. Totodată, a crescut și numărul șomerilor, cu 14.000 de persoane față de aceeași perioadă a anului precedent, iar astfel a crescut ponderea șomerilor de la 3,6 la sută anul trecut la 3,9 la sută. Din cauza creșterii costului vieții, din ce în ce mai mulți se întorc la piața muncii, acele persoane care au fost clasificate anterior ca inactive de către KSH. Unii dintre ei au fost acum incluși în statistici.
Chiar dacă economia ungară se află într-o recesiune tehnică, rata ocupării forței de muncă rămâne puternică: în perioada februarie-aprilie, numărul angajaţilor a fost de 4,698 milioane, în creștere cu 14.000. În timp ce numărul lucrătorilor de pe piața primară a forţei de muncă a crescut cu 17.000, iar numărul celor care lucrează în străinătate cu 6.000, numărul angajaților din administraţiiler publice a scăzut cu 9.000.
Guvernul maghiar estimează că, în acest an, Programul de împrumut „Baross Gábor” pentru reindustrializare, Programul de capital „Baross Gábor” și Programul Cardul Széchenyi, precum și plafonarea ratei dobânzii, vor contribui cu aproximativ 2 puncte procentuale la creșterea economiei, respectiv la prevenirea recesiunii, precum și la extinderea ocupării forței de muncă.
Scopul Guvernului este menţinerea într-un ritm dinamic al creşterii economiei şi a activităţii investiţionale ridicate, precum şi creşterea proporţiei de angajaţi, până în 2030, ceea ce înseamnă că este necesară creșterea numărului de angajați cu aproximativ 500.000, subliniază Ministerul Dezvoltării Economice, într-un comuncat. Guvernul intenționează să completeze cererea forţei de muncă prin creșterea activității economice a populației și prin implicarea inactivilor pe piața muncii.
„Azi, în Ungaria, numărul persoanelor aflate în rezerva pieţei forţei de muncă poate fi crescut la peste 300.000 și este posibilă implicarea acestora pe piața muncii prin consolidarea formării și recalificării profesionale. Există un potențial semnificativ în creșterea activității persoanelor sub 25 de ani și peste 65 de ani. Potrivit deciziei ferme de principiu a Guvernului, angajarea lucrătorilor străini poate avea loc numai dacă locurile vacante nu mai pot fi ocupate cu forţa de muncă ungară. Scopul proiectului de lege privind angajarea lucrătorilor străini în Ungaria este de a intensifica și mai mult protecția locurilor de muncă, de a crește ocuparea forței de muncă și de a consolida societatea bazată pe muncă, chiar și în situația de război prelungită”, se mai arată în comunicatul Ministerul Dezvoltării Economice.