Planurile pe termen lung ale Franței de reducere a datoriei și a deficitului se bazează pe ipoteze economice optimiste și sunt lipsite de ambiție în comparație cu alte țări din UE, a declarat luni autoritatea de supraveghere fiscală a țării, scrie Reuters.
În pregătirea proiectului de lege a bugetului pe 2024, care va fi prezentat miercuri, guvernul și-a redus prognoza de creștere pentru 2024 la 1,4% de la 1,6% la începutul acestei luni, dar în rest și-a lăsat în mare parte neschimbate previziunile de planificare bugetară pe termen lung.
După ce a analizat previziunile actualizate, Consiliul Superior al Finanțelor Publice a declarat că o creștere medie de 1,35% așteptată de guvern în perioada 2023-2027 este optimistă.
Acesta a adăugat că prognoza guvernului pentru 2024, de 1,4%, a fost mai mare decât estimarea medie a economiștilor, de 0,8%, în principal pentru că guvernul a presupus că cea mai mare parte a impactului ratelor mai mari ale dobânzilor a fost deja absorbită de economie.
Consiliul a declarat că previziunile actualizate ale guvernului privind deficitul nu reflectă o creștere a costurilor serviciului datoriei, în timp ce a lăsat neatinse estimările privind încasările fiscale.
Franța a stabilit una dintre cele mai lente căi din Uniunea Europeană pentru reducerea deficitului bugetar al sectorului public până la plafonul de 3% din produsul intern brut al blocului.
Guvernul președintelui Emmanuel Macron se așteaptă ca deficitul fiscal să scadă de la 4,9% din PIB în acest an la 4,4% în 2024, înainte de a scădea doar treptat până la 2,7% în 2027, la finalul mandatului de cinci ani al lui Macron.
Deși guvernul și-a accelerat planurile de reducere a datoriei, consiliul a avertizat că acest lucru nu este suficient în comparație cu alte țări din UE.