Politicienii germani s-au unit în opoziţia lor faţă de preluarea Commerzbank de către UniCredit. Reuters: Aceștia au puţine opţiuni să oprească acordul, care ar putea schimba peisajul bancar european

Commerzbank

Directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, a reuşit să unească politicienii germani în opoziţie faţă de creşterea participaţiei băncii italiene la Commerzbank, a doua mare bancă din Germania, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Vestea proastă pentru politicienii supăraţi ai Germaniei este că au puţine opţiuni pentru a-l opri pe ambiţiosul Orcel, care pare să-şi îndrepte privirea spre un acord transformator pentru sectorul bancar european.

“Din punct de vedere legal, nu putem face nimic. Dar evaluarea guvernului are în mod firesc greutate”, a declarat marţi pentru Reuters o sursă guvernamentală germană.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cancelarul Olaf Scholz, care conduce social-democraţii, a descris cea mai recentă mişcare a lui Orcel drept ”un atac neprietenos”, după ce UniCredit a anunţat luni că a folosit instrumente derivate pentru a creşte pachetul de acţiuni la Commerzbank la 21%.

Friedrich Merz, liderul opoziţiei creştin-democrate, pe care mulţi îl consideră următorul cancelar al Germaniei, a descris o potenţială preluare ca ”un dezastru pentru piaţa bancară a Germaniei”, indicând precedentul HVB, banca bavareză mai mică cumpărată de UniCredit în 2005 şi, de atunci, supusă reducerii considerabile de locuri de muncă.

Având în vedere alegerile care vor avea loc într-un an, politicienii germani se tem de potenţialele pierderi de locuri de muncă în rândul celor 40.000 de angajaţi ai Commerzbank şi de pierderea controlului asupra unei bănci care este un creditor cheie pentru ”Mittelstand”, întreprinderile mici şi mijlocii ale ţării.

TACTICI DE APĂRARE

Rezistenţa la o astfel de preluare ar putea lua în mod normal două forme – o încercare de a aduna baza de acţionari împotriva UniCredit sau utilizarea măsurilor legale pentru a bloca sau a întârzia orice tranzacţie.

Surse guvernamentale germane au remarcat că băncile sunt reglementate de Banca Centrală Europeană (BCE), în timp ce legile pentru protejarea infrastructurii critice nu se aplică cu uşurinţă pentru apărarea Commerzbank.

BCE cere de mult timp mai multe fuziuni transfrontaliere, ca o modalitate de a susţine sectorul bancar din zona euro împotriva rivalilor globali.

Bancherul central portughez Mario Centeno a declarat marţi că acum este timpul să vedem ”rezultate” în acest sens.

Un investitor a îndemnat Germania să privească dincolo de interesul său naţional restrâns.

“Aceasta este întrebarea fundamentală pentru guvernul german: Cărui Dumnezeu vor sluji? Vor alege controlul socialist sau piaţa liberă?” a declarat Cole Smead, CEO al Smead Capital Management, care deţine acţiuni UniCredit.

”Cu cât durează mai mult, cu atât mai multă presiune (există) asupra guvernului german. Răbdarea este numele jocului. Guvernul german va avea efectiv o miză mai mică decât Orcel”, odată ce obstacolele de reglementare vor fi eliminate, a adăugat el.

REUNIREA OPOZIŢIEI

Guvernul german are un anumit spaţiu de manevră ca investitor-ancoră, a declarat Christoph Schalast, avocat în fuziuni şi achiziţii şi profesor la Şcoala de Finanţe şi Management din Frankfurt, menţionând participaţia sa reziduală de 12%.

”Cu greu îmi pot imagina UniCredit efectuând o preluare ostilă împotriva voinţei consiliului de administraţie, a acţionarilor şi a angajaţilor Commerzbank. Consiliile de conducere şi de supraveghere ale Commerzbank trebuie să-şi facă temele în paralel: trebuie să prezinte o strategie la următoarea adunare generală anuală care va fi susţinută de ceilalţi investitori-ancoră. Această strategie trebuie să fie o opţiune mai interesantă din punct de vedere economic decât o preluare de către UniCredit.”, a spus Schalast.

Membrii consiliului de supraveghere al Commerzbank şi-au exprimat marţi o opoziţie acerbă faţă de o preluare, criticându-l pe Orcel şi spunând că sunt pregătiţi pentru o luptă lungă.

Deocamdată, mingea se află în terenul BCE, care trebuie să evalueze o cerere din partea UniCredit de autorizare pentru a-şi creşte participaţia de la Commerzbank la puţin sub 30%, ceea ce declanşează o preluare obligatorie în conformitate cu legile corporaţiilor germane.

”Desigur, guvernul german poate face presiuni asupra Italiei în mod informal pentru a împiedica/opri o tranzacţie, dar, în caz contrar, are puţină putere să îl oprească pe Orcel”, a spus un bancher senior de fuziuni şi achiziţii, care nu face parte din tranzacţie.

Cu toate acestea, nu există niciun semn în acest sens, ministrul italian de Externe Antonio Tajani lăudând luni UniCredit pentru îndrăzneala sa.

”UniCredit este o mare bancă italiană şi face bine să acţioneze în cadrul pieţei interne”, a spus Tajani, care conduce partidul pro-business Forza Italia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: