Polonia trebuie să plătească unei firme australiene despăgubiri de 300 de milioane de euro pentru eșecul unui proiect de exploatare a cărbunelui

carbune, mina carbune Sursa foto: pexels.com

Polonia a fost obligată de un tribunal de arbitraj să plătească despăgubiri în valoare de 252 de milioane de lire sterline (1,3 miliarde de zloți, 300 de milioane de euro) firmei miniere australiene GreenX Metals pentru încălcarea tratatelor internaționale cu privire la un proiect eșuat de exploatare a cărbunelui, scrie Notes from Poland.

Firma a anunțat săptămâna aceasta, marți, că a obținut câștig de cauză, avocații declarând că este o victorie împotriva „naționalismului resurselor în Polonia”. Biroul consilierului general al Poloniei a confirmat ulterior rezultatul și a declarat că „analizează pașii următori”.

GreenX, cunoscută pe atunci sub numele de Prairie Mining, a lansat proceduri de arbitraj internațional împotriva Poloniei în 2020, susținând că Varșovia și-a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul tratatelor internaționale prin blocarea dezvoltării a două mine de cărbune pe care compania dorea să le înființeze, privând-o efectiv de întreaga valoare a investiției sale în Polonia.

Problemele companiei australiene au apărut după ce companiile de stat poloneze au început să manifeste interes pentru locațiile minelor planificate, informează serviciul polonez de știri energetice Energetyka24.

GreenX a câștigat acum procesul său de arbitraj în legătură cu una dintre minele planificate, cunoscută sub numele de Jan Karski și situată în bazinul Lublin. Cererea sa referitoare la cea de-a doua mină, denumită Dębieńsko și situată în Silezia, nu a avut succes.

Firma australiană a avut dreptul exclusiv de a solicita o licență pentru dezvoltarea minei Jan Karski după ce a efectuat un studiu preliminar de fezabilitate minieră a zăcământului.

Cu toate acestea, în aprilie 2018, Ministerul Mediului din cadrul fostului guvern polonez Lege și Justiție (PiS) a refuzat să îi acorde drepturi miniere. Compania de stat Bogdanka a primit în cele din urmă concesiunea de a extrage cărbune din zăcământ.

„S-a considerat că este în interesul Poloniei ca activitatea minieră să fie gestionată de societăți naționale”, a scris Tomasz Pietryga, șeful departamentului juridic și redactor-șef adjunct al cotidianului Rzezpospolita, într-un comentariu privind hotărârea din această săptămână.

Cu toate acestea, GreenX a câștigat acum două cazuri de arbitraj pe care le-a intentat cu privire la mina Jan Karski, tribunalele din Londra și Singapore constatând că Polonia a încălcat atât Tratatul bilateral de investiții Australia-Polonia (BIT), cât și Tratatul privind Carta energiei (ECT).

Deoarece firma nu poate primi despăgubiri duble pentru același caz, aceasta va obține suma cea mai mare de 252 de milioane de lire sterline acordată de tribunalul din Londra. Această sumă va continua să acumuleze dobânzi cât timp rămâne neplătită.

În comentariile adresate Agenției poloneze de presă (PAP), consilierul general al Republicii Polone, un birou de stat însărcinat cu protejarea intereselor juridice ale Poloniei, a confirmat decizia tribunalului și a declarat că „deciziile finale vor fi luate după efectuarea analizei”.

Polonia nu poate face apel împotriva deciziilor, dar poate solicita anularea acestora în cazul în care consideră că tribunalele nu sunt competente sau că au existat deficiențe procedurale grave.

Un purtător de cuvânt al consilierului general, Bartosz Swatek, a declarat pentru postul de televiziune TVN că suma acordată GreenX într-un caz a fost de numai aproximativ o șesime din suma pe care firma a solicitat-o și că al doilea caz, privind mina Dębieńsko, a fost respins.

Lalive, o firmă de avocatură care a reprezentat GreenX în litigiu, a salutat decizia privind proiectul Jan Karski, afirmând că aceasta „oferă o încredere suplimentară industriei miniere și investitorilor internaționali, în general, în protecția care le este acordată de sistemul bilateral și multilateral de tratate de investiții”.

„Aceasta subliniază faptul că există o cale de atac eficientă împotriva naționalismului resurselor, indiferent de locul în care are loc, chiar și într-o economie europeană dezvoltată precum Polonia”, a adăugat el.

De asemenea, piața a salutat vestea hotărârii, acțiunile GreenX crescând cu peste 20 % marți. De atunci, însă, compania, care este listată la Bursa din Varșovia, a pierdut cea mai mare parte din câștiguri.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.