Portugalia intenționează să se transforme într-un paradis cu impozite reduse pentru tinerii adulți, oferind un deceniu de scutiri fiscale persoanelor care își încep cariera, într-un efort de a stopa un exod tot mai mare de creiere, scrie Financial Times.
Guvernul de centru-dreapta al țării dorește să reducă povara impozitului pe venit pentru tineri timp de 10 ani – inclusiv un prim an în care nu se datorează niciun impozit – în cadrul unui plan care are puține precedente în politica fiscală globală
Inițiativa subliniază urgența de a inversa un flux de lucrători tineri, care părăsesc una dintre cele mai sărace economii din Europa de Vest în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în străinătate.
Premierul portughez Luís Montenegro, care conduce un guvern minoritar fragil, va prezenta joi planul fiscal ca parte a unui buget pentru 2025, dar nu este sigur că are suficiente voturi pentru a-l face aprobat de parlament. Dacă nu reușește, supraviețuirea guvernului său va fi pusă sub semnul întrebării.
Guvernul de la Lisabona încearcă să abordeze o combinație de impozite ridicate, salarii mici și costuri ridicate ale locuințelor, care determină mulți tineri adulți cu un nivel ridicat de educație să părăsească țara.
„Scopul nostru este cu adevărat să ne creștem capacitatea de a reține talentele, de a ne păstra tinerii în Portugalia, asigurându-ne că mai puțini dintre ei pleacă și că cei care pleacă se pot întoarce”, a declarat Montenegro în această vară. „Vrem un sistem fiscal care să fie mai prietenos cu tinerii”.
Conform propunerii, tinerii nu ar plăti impozit pe venit în primul lor an de muncă. Ei ar fi scutiți de 75 % din impozitul datorat în anii doi până la patru, de 50 % din impozitul datorat în anii cinci până la șapte și de 25 % în anii opt până la zece.
FMI a exprimat însă îndoieli cu privire la stimulentele fiscale pentru tineri, avertizând că impactul ratelor preferențiale de impozitare în funcție de vârstă asupra emigrării este „incert”.
Gonçalo Matias, președintele fundației Francisco Manuel dos Santos, a declarat că este „absolut esențial” să se stopeze emigrarea absolvenților universităților portugheze care au beneficiat de un val de investiții publice.
„Portugalia a investit în educație, dar de această investiție beneficiază țări precum Franța și Germania”, care primesc imigranți portughezi, a spus el. „Nu are sens ca o țară săracă precum Portugalia, care de fapt a beneficiat mult de fondurile europene și de solidaritatea europeană, să piardă apoi aceste investiții în favoarea țărilor mai bogate”.
Matias a descris reducerile fiscale propuse ca fiind „rezonabile și echilibrate”, dar a spus că, pentru a schimba tendința, guvernul ar trebui să facă mai mult pentru a face locuințele accesibile, pentru a ajuta tinerii să-și găsească angajatori și pentru a reduce birocrația.
Guvernul socialist anterior, care a pierdut alegerile din acest an, a introdus, de asemenea, scutiri fiscale pentru tineri, dar acestea erau disponibile numai pentru absolvenții de universitate. Propunerea actuală s-ar aplica tuturor persoanelor sub 35 de ani.
Premierul portughez Luís Montenegro a declarat marți, într-un interviu televizat, că propunerea guvernului său este „o soluție mai echilibrată … decât cea pe care am avut-o inițial”, făcând referire la rezultatul discuțiilor cu opoziția socialistă care l-au determinat să reducă durata sistemului de la 13 la 10 ani.
Dar sprijinul Partidului Socialist pentru buget nu este garantat, deoarece acesta se opune reducerii ratei impozitului pe profit, care face, de asemenea, parte din planurile guvernului.
Marina Costa Lobo, director al Institutului de Științe Sociale din Lisabona, a declarat că Muntenegru a părut „foarte moderat și destul de pragmatic” în târguiala privind impozitul pe venitul tinerilor. „Dacă socialiștii refuză să sprijine acest buget, vor părea iresponsabili. Vor părea că resping stabilitatea în favoarea refuzului de a oferi orice fel de sprijin acestui guvern.”
Premierul ar putea obține o majoritate și cu sprijinul partidului de extremă-dreapta Chega, a treia forță politică din Portugalia ca mărime.
Liderul acestuia, André Ventura, a vorbit cu satisfacție despre reducerile fiscale pentru tineri, dar se prezintă și ca principalul adversar al Muntenegrului și critică înțelegerile dintre Alianța Democrată (AD) și socialiști.
Portugalia a fost mult timp o țară de emigranți. Potrivit Observatorului Emigrației, numărul persoanelor născute în Portugalia, dar care locuiesc în străinătate, este egal cu aproximativ un sfert din populația rezidentă a Portugaliei (10,6 milioane), cea mai mare rată din UE.
Însă, în ultimii ani, plecarea tinerilor talentați a fost văzută ca un handicap economic.
Între 2008 și 2023, 361.000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani au părăsit țara, reprezentând două treimi din totalul emigranților din această perioadă, potrivit institutului național de statistică.
În ciuda acestei plecări, populația Portugaliei a continuat să crească, în parte pentru că a atras migranți din alte țări printr-un program de vize de aur și stimulente fiscale pentru expatriații înstăriți, ambele fiind eliminate treptat. Cu toate acestea, noile facilități fiscale pentru tineri vor fi disponibile pentru cetățenii neportughezi care se mută în țară.
Guvernul estimează că facilitățile fiscale pentru tineri vor costa statul aproximativ 650 de milioane de euro pe an.
FMI a avertizat că astfel de reduceri ale veniturilor fiscale contravin necesității Portugaliei de a rambursa datoria publică, finanțând în același timp mai multe investiții publice.
Un lucrător din Portugalia care câștigă un salariu mediu anual de aproximativ 20.000 de euro plătește în prezent un impozit maxim pe venit de 26 %. Oricine câștigă între aproximativ 21.000 de euro și 27.000 de euro plătește o rată maximă de 32,75 %.