Premierul Italiei, Giorgia Meloni, apără decizia de a impune o taxă pe profiturile suplimentare ale băncilor

sediu banca, sedii bancare, birouri Sursa foto: Pexels

Prim-ministrul Giorgia Meloni a apărat miercuri decizia de a impune o taxă pe profiturile suplimentare ale băncilor italiene, scrie Reuters.

Ministerul Economiei a precizat marți seara târziu că impozitul de 40% pe profitul excepțional, o măsură unică care vizează câștigurile obținute de bănci din creșterea ratelor dobânzilor, nu va depăși 0,1% din totalul activelor acestora.

În timp ce alte țări europene, cum ar fi Spania și Ungaria, au introdus taxe pe câștiguri excepționale pentru bănci, analiștii au declarat că anunțul inițial al Italiei, făcut luni târziu, a luat piața prin surprindere, afectând încrederea și ridicând temerile legate de alte măsuri în întreaga Europă.

Meloni, care a preluat funcția în octombrie anul trecut, a declarat că este vital ca băncile să se comporte cât mai corect posibil, având în vedere circumstanțele economice dificile, cu o creștere slabă, inflație ridicată și rate ale dobânzii în creștere.

Guvernul „a aprobat mai multe măsuri, dintre care cea mai importantă este impozitarea marjelor nedrepte ale băncilor”, a declarat Meloni într-un videoclip pe Facebook, primul său comentariu public de la anunțarea deciziei.

Analiștii de la UBS au declarat că plafonul anunțat de Ministerul Economiei înseamnă că taxa va avea un impact agregat de 1,9 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari).

Impactul inițial al măsurii înainte de plafonare fusese văzut la sub 3 miliarde de euro, potrivit unor surse de la Roma și calculelor analiștilor.

Analiștii Citi au estimat marți că taxa excepțională ar putea aduce în vistieria statului italian până la aproximativ 0,5% din totalul activelor bancare ponderate la risc (RWA) din 2023.

Acțiunile unor creditori italieni precum Intesa Sanpaolo (ISP.MI), Banco BPM (BAMI.MI) și UniCredit (CRDI.MI) și-au revenit cu valori cuprinse între 2,6% și 4,9%, în timp ce FinecoBank (FBK.MI) a adăugat circa 6%.

UBS a declarat că „erodarea preconizată a câștigurilor” pentru băncile italiene de retail ar urma să se situeze între 6% pentru UniCredit și 15-16% pentru Banco BPM.

Guvernul de dreapta al lui Meloni a lansat ideea unei taxe bancare, dar părea să fi renunțat la acest plan, iar decizia efectivă a fost o surpriză chiar și pentru miniștrii reuniți luni seară pentru o ședință de guvern.

Măsura a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă organizate noaptea târziu, la care nu au participat ministrul economiei Giancarlo Giorgetti și Meloni.

În ciuda emoțiilor de pe piață, cifrele guvernamentale au susținut măsura miercuri, acuzând băncile că au băgat în buzunar prea multe din câștigurile obținute în urma actualei runde de majorări a ratelor dobânzilor.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *