Prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a avertizat joi despre riscurile inteligenţei artificiale, înaintea unui summit în care Marea Britanie speră să-şi asume un rol global în modelarea modului în care este proiectată siguranţa legată de această tehnologie, transmite CNBC, conform News.ro.
Sunak a spus într-un discurs că inteligenţa artificială ”va aduce o transformare la fel de largă ca revoluţia industrială, apariţia electricităţii sau naşterea internetului”, în timp ce a adăugat că există riscuri asociate acesteia.
Premierul a spus că inteligenţa artificială ar putea facilita construirea de arme chimice sau biologice şi că infractorii ar putea exploata tehnologia.
”În cele mai improbabile, dar extreme cazuri, există chiar riscul ca omenirea să-şi piardă complet controlul asupra inteligenţei artificiale prin intermediul tipului de inteligenţă artificială numit uneori super inteligenţă”, a spus Sunak.
Discursul lui Sunak a venit în timp ce guvernul britanic se pregăteşte să găzduiască summitul pentru siguranţa AI, săptămâna viitoare.
Evenimentul îşi propune să reunească ţări şi companii pentru a discuta despre riscurile din jurul AI. Se va desfăşura în Bletchley Park – casa informaticienilor care au spart un cod care a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.
Miercuri, guvernul Regatului Unit a lansat un raport numit ”Capabilităţi şi riscuri din AI de frontieră”, în care explică AI de frontieră ca ”modele AI de uz general de mare capacitate care pot îndeplini o mare varietate de sarcini şi pot potrivi sau depăşi capacităţile prezente în cele mai avansate modele de astăzi.”
Această definiţie include unele dintre modelele mari de limbaj care stau la baza aplicaţiilor, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI şi chatbot Bard de la Google.
Sunak a anunţat că Regatul Unit va înfiinţa primul institut de siguranţă AI din lume, pentru a evalua şi testa noi tipuri de AI pentru a înţelege riscurile.
Sunak a spus că la Summitul pentru Siguranţa AI de săptămâna viitoare va propune înfiinţarea unui ”comitet de experţi cu adevărat global, desemnat de ţările şi organizaţiile participante pentru a publica un raport privind starea ştiinţei AI”.
SUA şi China sunt considerate în general cei doi lideri în inteligenţa artificială, găzduind unele dintre companiile lidere din lume.
Regatul Unit are câteva firme notabile de inteligenţă artificială, cum ar fi DeepMind, deţinută de Alphabet, precum şi universităţi puternice orientate spre tehnologie.
Dar Marea Britanie este văzută ca un al treilea concurent îndepărtat, în spatele Chinei şi SUA.