Președintele Azerbaidjan spune că țara vrea să majoreze exporturile de gaze naturale spre Europa în 2023

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Azerbaidjanul intenţionează să majoreze uşor exporturile sale de gaze naturale spre Europa, în 2023, a afirmat preşedintele ţării, Ilham Aliyev, în condiţiile în care Bruxelles-ul caută să înlocuiască livrările de energie, în scădere, din Rusia, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Conform agenţiei ruse de presă Interfax, Ilham Aliyev a declarat sâmbătă că exporturile de gaze ale Azerbaidjanului către Europa ar urma să crească anul viitor la “cel puţin” 11,6 miliarde metri cubi (bcm), de la un nivel estimat de 11,3 bcm anul acesta. În 2021, ţara a livrat Europei 8,2 bcm de combustibil.

Exporturile totale de gaze naturale ale Azerbaidjanului, inclusiv livrările către Turcia, ar urma să crească anul viitor la aproximativ 24 bcm, de la 19 bcm în 2021, a explicat Aliyev, citat de Interfax.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Joi, Gazprom a anunţat că exporturile sale către ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 45,1%, la 97,8 bcm, în perioada 1 ianuarie – 15 decembrie, faţă de perioada similară din 2021.

Dacă Rusia nu va mai livra nici cantităţile reduse de gaze pe care le dă acum Europei, iar cererea de gaze în China se redresează după restricţii, UE s-ar putea confrunta cu un deficit de 27 miliarde metri cubi (bcm) de gaze în 2023, susţine Agenţia Internaţională a Energiei. Conform datelor UE, consumul total de gaze al blocului comunitar s-a situat anul trecut la 412 bcm.

De asemenea, sâmbătă a fost semnat acordul între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi. Acordul va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei, prin sistemul european de transport.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: