Costul boabelor de cacao en-gros a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar producătorii pariază că prețurile ingredientului cheie al ciocolatei vor rămâne ridicate până în 2024, scrie Bloomberg. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că producția din Africa de Vest, o regiune care reprezintă două treimi din recolta mondială de boabe de cacao, este în scădere.
Culturile de acolo au fost afectate de ploi abundente și de o boală care distruge plantele, stârnind îngrijorări cu privire la aprovizionare.
Acest lucru i-a determinat pe directorii producătorilor de top Lindt & Spruengli și Hershey să avertizeze săptămâna aceasta că nu pot fi excluse noi creșteri de prețuri, chiar și după ce consumatorii au fost deja nevoiți să accepte costuri mai mari pentru produsele lor.
“Este clar că ne aflăm într-o situație foarte dificilă”, a declarat Paul Joules, analist la Rabobank din Londra. “Am putea vedea companiile de ciocolată adoptând tablete de ciocolată mai mici și prețuri potențial mai mari”.
Cel mai mare producător de cacao din lume, Coasta de Fildeș, se așteaptă ca viitoarea sa recoltă să se reducă cu aproape o cincime față de anul trecut. În Ghana, al doilea mare producător de cacao, producția va scădea sub mediile istorice.
Acest lucru este posibil să plaseze lumea pe drumul spre un al treilea deficit de aprovizionare consecutiv în acest an și posibil chiar și în următorul, potrivit Joules.
În timp ce pandemia a dus la o încetinire a cererii globale de ciocolată și a provocat o creștere a stocurilor de cacao, revenirea consumului și doi ani de lipsă de aprovizionare au redus semnificativ aceste stocuri. Lindt își mărește stocurile de boabe de cacao pentru a se proteja împotriva prețurilor mai mari și a penuriei. Atât Lindt, cât și un alt producător elvețian de ciocolată, Barry Callebaut, au văzut cum volumul vânzărilor a avut de suferit, deoarece prețurile mai mari îi forțează pe consumatori să se abțină.
“Pentru cei mai mulți jucători, impactul creșterilor foarte abrupte ale prețurilor viitoare la cacao se va resimți abia din a doua jumătate a anului 2023”, a declarat Martin Hug, directorul financiar al Lindt, în cadrul unei teleconferințe privind rezultatele de marți (25 iulie), în fața analiștilor. Cei care simt o presiune suplimentară asupra costurilor “vor simți, prin urmare, cel mai probabil, nevoia de a ajusta prețurile”.