Prețul gazelor în Europa a atins un nivel record, pe măsură ce criza energetică amenință să declanșeze o recesiune

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Prețurile la gaze au crescut în spirală, atingând vineri un maxim european istoric și amenințând să trimită economia regiunii într-o recesiune profundă, scrie Financial Times, care precizează că, în acest context, UE va convoca o reuniune de urgență a miniștrilor energiei.

Prim-ministrul ceh Petr Fiala a declarat vineri că Cehia, în calitate de deținător al președinției rotative a Consiliului European, va convoca miniștrii energiei „pentru a discuta măsuri de urgență specifice pentru a aborda situația energetică”. Ministrul ceh al comerțului, Jozef Sikela, a declarat că ar trebui să se reunească „la cea mai apropiată dată posibilă”.

Apelul a fost lansat în contextul în care prețurile europene la gaz au atins vineri un nivel record de peste 343 de euro pe megawatt/oră, ilustrând o amenințare gravă la adresa industriilor mari consumatoare de energie.

Asociația industriei de îngrășăminte din regiune a avertizat vineri că 70% din producția din Europa a fost redusă din cauza prețurilor ridicate la gaze, ilustrând modul în care criza energetică se propagă în toate industriile și amenință sectoare de la fabricarea sticlei la producția alimentară.

În iulie, miniștrii UE au convenit asupra unei reduceri voluntare a cererii naționale de gaze de 15% între august și martie, obiectiv care ar putea deveni obligatoriu dacă criza se va agrava în timpul iernii.

Prețul de referință al gazului în Europa a crescut cu aproape o treime în ultima săptămână, în timp ce comercianții și companiile de utilități se grăbesc să asigure aprovizionarea înainte de iarnă.

Gazele naturale sunt în criză de când Rusia a redus exporturile către Europa prin conducta cheie Nord Stream 1 în iunie. De asemenea, industria s-ar putea confrunta cu raționalizarea la iarnă, odată ce vremea se va răci.

Guvernele din întreaga Europă se confruntă cu o criză a costului vieții cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și de reducerile ulterioare ale livrărilor de gaze, pe care politicienii europeni le-au descris ca fiind o „militarizare a gazului”.

Prețurile sunt de peste 10 ori mai mari decât în SUA, unde contractul de referință se tranzacționează la 10 dolari pe mmbtu (milion de unități termice britanice), deși acesta este, de asemenea, cel mai ridicat nivel de dinainte de criza financiară, deoarece comercianții americani se grăbesc să trimită încărcături maritime de GNL în Europa.

Ministrul danez al energiei, Dan Jørgensen, a încercat să sublinieze solidaritatea UE, declarând vineri că este „extraordinar modul în care UE a fost capabilă să rămână unită în aceste vremuri foarte grele”.

Un diplomat al UE a declarat că reuniunea de urgență a fost o șansă pentru cehi de a „aduna trupele și de a arăta Europei că o iau în serios”.

Însă în multe țări există scepticism cu privire la ceea ce se poate face sau dacă se va merge atât de departe încât să ajute vecinii să își plătească facturile la energie.

Fermierii și industria îngrășămintelor avertizează în legătură cu pericolul pentru culturile alimentare, deoarece Europa reduce producția de îngrășăminte pe bază de azot din cauza costului acestora.

„Ne așteptăm la unele creșteri puternice ale prețurilor [la îngrășămintele pe bază de azot] în următoarele săptămâni”, a declarat Chris Lawson de la firma de consultanță CRU. Îngrășămintele pe bază de azot furnizează de obicei până la două treimi din substanțele nutritive folosite pentru a crește culturile, iar analiștii se tem că scăderea disponibilității și creșterea prețurilor în Europa vor reduce randamentul culturilor alimentare.

„Industria europeană a îngrășămintelor este în plină criză, deoarece piața europeană a gazului este falimentară”, a declarat Jacob Hansen, director general la organizația pentru nutrienți pentru culturi.

Companiile, inclusiv Yara din Norvegia și BASF din Germania, precum și Grupa Azoty din Polonia, au început să închidă sau să reducă producția.

Și Azomureș din România a redus temporar producția de îngrășăminte.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *