Prețul petrolului a crescut vineri, pe fondul cererii în creștere din China

Redacția iun. 17, 2023 0 comentarii
petrol

Prețul petrolului a crescut vineri pe fondul cererii mai mari din China și reducerile de ofertă OPEC+ au ridicat prețurile, în ciuda slăbiciunii așteptate a economiei globale și a perspectivei unor noi majorări ale ratelor dobânzilor, scrie Reuters.

Țițeiul Brent a ajuns la  76,61 dolari pe baril, iar țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a ajuns la 71,78 dolari. Brent a înregistrat o creștere săptămânală de 2,4%.

Petrolul a crescut săptămâna aceasta pe fondul speranțelor de creștere a cererii chinezești. Producția rafinăriilor din China a crescut în luna mai, ajungând la al doilea cel mai mare total înregistrat vreodată, iar directorul general al Kuwait Petroleum Corp. se așteaptă ca cererea chineză să continue să crească în a doua jumătate a anului.

De asemenea, în sprijinul țițeiului sunt reducerile voluntare ale producției implementate în luna mai de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, plus o reducere suplimentară de către Arabia Saudită în iulie.

Ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, a declarat că este „realist” să se ajungă la un preț al petrolului de aproximativ 80 de dolari pe baril, potrivit agențiilor de presă de stat rusești.

Shulginov a mai spus că se așteaptă ca producția rusă de petrol și condensat de gaze să scadă cu aproximativ 20 de milioane de tone (400.000 de barili pe zi) în acest an, reiterând așteptările Rusiei.

În Iran, exporturile de țiței și producția de petrol au atins noi maxime în 2023, în pofida sancțiunilor americane, potrivit consultanților, datelor de transport maritim și unei surse familiare cu acest subiect, adăugându-se la oferta globală în condițiile în care alți producători își limitează producția.

Platformele petroliere din SUA au scăzut cu patru, la 552 în această săptămână, cel mai mic nivel din aprilie 2022, în timp ce platformele de gaz au scăzut cu cinci, la 130, cel mai mic nivel din martie 2022, a declarat firma de servicii energetice Baker Hughes Co.

Plafonarea creșterilor prețului petrolului a fost perspectiva creșterii ratelor dobânzilor, care ar putea încetini creșterea economică.

Banca Angliei urmează să majoreze ratele dobânzilor cu un sfert de punct procentual săptămâna viitoare. Banca Centrală Europeană a majorat joi ratele la un maxim al ultimilor 22 de ani, iar Rezerva Federală a SUA a semnalat cel puțin o creștere de jumătate de punct procentual până la sfârșitul anului.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *