Prețul petrolului crește înaintea de de reuniunea OPEC+ și de interzicerea petrolului rusesc de către UE

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a crescut vineri înaintea unei reuniuni a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și a aliaților săi (OPEC+) de duminică și a unei interdicții impuse de UE începând de luni asupra țițeiului rusesc, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 65 de cenți, sau 0,8%, la 87,53 dolari pe baril. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 69 de cenți, sau 0,9%, la 81,91 dolari pe baril.

Atât Brent, cât și WTI scăzuseră anterior, dar erau pe cale să obțină primele lor creșteri săptămânale, cele mai mari din ultimele două luni, de aproximativ 4,5%, respectiv 7%, după trei săptămâni consecutive de scădere.

China urmează să anunțe o relaxare a protocoalelor de carantină COVID-19 în câteva zile, potrivit surselor Reuters, ceea ce ar reprezenta o schimbare majoră de politică în cel de-al doilea mare consumator de petrol din lume, deși analiștii avertizează că o redeschidere economică semnificativă va mai dura probabil câteva luni.

Susținând, de asemenea, prețul petrolului, dolarul american , care de obicei se tranzacționează invers față de petrol, a atins minimul ultimelor cinci luni.

Între timp, guvernele din Uniunea Europeană au ajuns la un acord provizoriu asupra unui plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare, cu un mecanism de ajustare care să mențină plafonul la 5% sub prețul pieței, potrivit diplomaților și unui document consultat de Reuters.

Acest lucru are încă nevoie de aprobare formală înainte ca sancțiunile blocului asupra țițeiului rusesc să intre în vigoare la 5 decembrie. Petrolul rusesc Urals se tranzacționa joi după-amiază la aproximativ 70 de dolari pe baril.

Polonia, care a făcut presiuni pentru ca plafonul să fie cât mai mic posibil, nu a confirmat că va susține acordul, a declarat un diplomat UE.

Este de așteptat ca OPEC+ să își mențină ultima țintă de reducere a producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi (bpd) atunci când se va reuni duminică, dar unii analiști consideră că prețul țițeiului ar putea scădea dacă grupul nu va face reduceri suplimentare.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *