Prețurile de consum din China au înregistrat în noiembrie cea mai rapidă scădere din ultimii 3 ani

China Sursa foto: Unsplash / Camillo Corsetti Antonini

Prețurile de consum din China au înregistrat în noiembrie cea mai rapidă scădere din ultimii trei ani, în timp ce deflația la nivelul fabricilor s-a accentuat, ceea ce sugerează o presiune deflaționistă tot mai mare, în condițiile în care cererea internă slabă pune sub semnul întrebării redresarea economică, transmite CNBC.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut cu 0,5% atât față de anul precedent, cât și față de luna octombrie, au arătat sâmbătă datele Biroului Național de Statistică (BNS).

Scăderile au fost mai profunde decât mediana scăderilor de 0,1%, ambele de la an la an și de la o lună la alta, prognozate într-un sondaj Reuters. Scăderea IPC de la an la an a fost cea mai abruptă din noiembrie 2020.
Inflația de bază de la an la an, excluzând prețurile la alimente și combustibili, a fost de 0,6%, la fel ca în octombrie, ceea ce indică sarcina dificilă cu care se confruntă autoritățile chineze pentru a revigora cererea, în condițiile în care forțele deflaționiste persistă.

Deși prețurile de consum din a doua cea mai mare economie a lumii s-au clătinat pe marginea deflației în ultimele luni, guvernatorul băncii centrale a Chinei, Pan Gongsheng, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să “meargă în sus”.

Indicele prețurilor de producție (PPI) a scăzut cu 3,0% de la an la an, față de o scădere de 2,6% în octombrie, marcând a 14-a lună consecutivă de scădere și cea mai rapidă din august. Economiștii prevăzuseră o scădere de 2,8% în noiembrie.

Datele comerciale mixte și sondajele privind industria prelucrătoare au menținut vii apelurile pentru un sprijin politic suplimentar în vederea susținerii creșterii economice.

Economia chineză s-a confruntat cu numeroase obstacole în acest an – inclusiv cu creșterea datoriei guvernelor locale, cu o piață imobiliară în dificultate și cu o cerere slabă în țară și în străinătate – consumatorii strângând coarda, atenți la incertitudinile legate de o redresare economică evazivă.

Marți, Moody’s a emis un avertisment de retrogradare a ratingului de credit al Chinei, afirmând că costurile pentru salvarea guvernelor locale și a firmelor de stat și pentru controlul crizei imobiliare vor afecta economia.Ministerul chinez de finanțe a calificat decizia drept “dezamăgitoare”, afirmând că economia își va reveni și că riscurile sunt controlabile.Autoritățile vor stimula cererea internă și vor spori redresarea economică în 2024, a declarat vineri Politburo, un organism decizional de vârf al Partidului Comunist aflat la putere, citat de presa de stat.

Piețele așteaptă mai multe stimulente guvernamentale la “Conferința anuală de stabilire a agendei “Central Economic Work Conference” de la sfârșitul acestei luni.

Sursa foto: Unsplash / Camillo Corsetti Antonini

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *