Prețurile de consum din China au înregistrat în noiembrie cea mai rapidă scădere din ultimii 3 ani

China Sursa foto: Unsplash / Camillo Corsetti Antonini

Prețurile de consum din China au înregistrat în noiembrie cea mai rapidă scădere din ultimii trei ani, în timp ce deflația la nivelul fabricilor s-a accentuat, ceea ce sugerează o presiune deflaționistă tot mai mare, în condițiile în care cererea internă slabă pune sub semnul întrebării redresarea economică, transmite CNBC.

Indicele prețurilor de consum (IPC) a scăzut cu 0,5% atât față de anul precedent, cât și față de luna octombrie, au arătat sâmbătă datele Biroului Național de Statistică (BNS).

Scăderile au fost mai profunde decât mediana scăderilor de 0,1%, ambele de la an la an și de la o lună la alta, prognozate într-un sondaj Reuters. Scăderea IPC de la an la an a fost cea mai abruptă din noiembrie 2020.
Inflația de bază de la an la an, excluzând prețurile la alimente și combustibili, a fost de 0,6%, la fel ca în octombrie, ceea ce indică sarcina dificilă cu care se confruntă autoritățile chineze pentru a revigora cererea, în condițiile în care forțele deflaționiste persistă.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Deși prețurile de consum din a doua cea mai mare economie a lumii s-au clătinat pe marginea deflației în ultimele luni, guvernatorul băncii centrale a Chinei, Pan Gongsheng, a declarat săptămâna trecută că se așteaptă ca inflația să “meargă în sus”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Indicele prețurilor de producție (PPI) a scăzut cu 3,0% de la an la an, față de o scădere de 2,6% în octombrie, marcând a 14-a lună consecutivă de scădere și cea mai rapidă din august. Economiștii prevăzuseră o scădere de 2,8% în noiembrie.

Datele comerciale mixte și sondajele privind industria prelucrătoare au menținut vii apelurile pentru un sprijin politic suplimentar în vederea susținerii creșterii economice.

Economia chineză s-a confruntat cu numeroase obstacole în acest an – inclusiv cu creșterea datoriei guvernelor locale, cu o piață imobiliară în dificultate și cu o cerere slabă în țară și în străinătate – consumatorii strângând coarda, atenți la incertitudinile legate de o redresare economică evazivă.

Marți, Moody’s a emis un avertisment de retrogradare a ratingului de credit al Chinei, afirmând că costurile pentru salvarea guvernelor locale și a firmelor de stat și pentru controlul crizei imobiliare vor afecta economia.Ministerul chinez de finanțe a calificat decizia drept “dezamăgitoare”, afirmând că economia își va reveni și că riscurile sunt controlabile.Autoritățile vor stimula cererea internă și vor spori redresarea economică în 2024, a declarat vineri Politburo, un organism decizional de vârf al Partidului Comunist aflat la putere, citat de presa de stat.

Piețele așteaptă mai multe stimulente guvernamentale la “Conferința anuală de stabilire a agendei “Central Economic Work Conference” de la sfârșitul acestei luni.